Steeds minder ruimte om te roken en dampen

woensdag, 26 augustus 2020
 
Hoe bescherm je jezelf en anderen tegen het coronavirus?
Toen het aantal COVID-19-gevallen in Spanje opnieuw toenam, voerden verschillende regio’s een rookverbod in op openbare plaatsen. Ook in ons land is het voor rokers steeds lastiger om buiten te roken, nu mondmaskers verplicht zijn in bijvoorbeeld treinstations en in sommige steden zelfs op straat. Je mag je mondmasker hier ook niet afdoen om te roken. 
 
Waarom legt men dit soort maatregelen eigenlijk op? Is het risico op besmetting inderdaad groter als men rookt? Wat kun je doen om jezelf en de mensen om je heen te beschermen? Hier enkele antwoorden.
 

Coronavirus: is het besmettingsgevaar groter als men rookt?

1. Probeer je gezicht niet met je handen aan te raken.

Besmetting door contact van hand naar mond: wanneer je regelmatig je hand naar je mond brengt, bijvoorbeeld om te roken, verhoogt het risico op besmetting. Hetzelfde geldt wanneer je je mondmasker geregeld op en af doet, dan neem je het namelijk vaker met je handen vast.
 
Wat kun je doen?
  • Probeer je gezicht niet met je handen aan te raken.
  • Was je handen goed en vaak. Zeker vóór en nadat je een sigaret rookt.
  • Verwissel vaker je mondmasker.

2. Besmetting van mond naar mond.

Wat kun je doen? Deel geen sigaret of shisha met andere mensen, ook niet als ze er gezond uitzien.
 

3. Sigarettenpeuken:

Sigarettenpeuken op de grond zijn een bron van besmetting voor kinderen, die ze oprapen en onbedoeld in hun mond steken, en voor mensen die ze opruimen (schoonmakers bijvoorbeeld).

Wat kun je doen?

  • Gooi sigarettenpeuken altijd in de vuilbak.
  • Gebruik een zakasbak en smijt je sigarettenpeuken later weg.

Het coronavirus verspreidt zich via speekseldruppeltjes.

Daarom moet je dus een mondmasker dragen in de buurt van andere mensen.

Als je wil roken, moet je je mondmasker afdoen. Hoewel er tot op vandaag geen sluitend bewijs is dat het coronavirus (SARS-COV-2) via de lucht of via droge rook verspreidt, raden wij toch aan om zeer voorzichtig te zijn en zelfs meer dan anderhalve meter afstand te houden.

Er bestaat een theoretisch risico dat de vochtige damp van een e-sigaret het virus verder weg draagt. Daarom is het beter om tijdens het dampen nog meer afstand te houden van anderen. Ideaal gezien, ongeveer tien meter.

Hoesten projecteert speekseldruppeltjes verder weg. Bovendien hoesten rokers vaker dan niet-rokers. Hoest in je elleboog of een wegwerpzakdoekje.
Vermijd indien mogelijk een ‘rookkot’. In zo’n kleine ruimte is het immers moeilijk om voldoende afstand te houden en is de ventilatie niet altijd top.

Wat kan ik doen als ik wil roken op een plek waar je je mondmasker verplicht op moet houden?

Voor dit soort momenten bieden nicotinevervangers een uitkomst.
Stoppen met roken, is natuurlijk nog altijd de beste oplossing.
Tabakstop helpt rokers met stoppen. Gratis en in jouw tempo. Neem contact op met onze tabakologen via 0800111 00 of via het online formulier.

Wat vindt de Stichting tegen Kanker van de nieuwe beperkingen voor rokers?