Steeds meer Vlamingen doen beroep op tabakoloog

maandag, 16 december 2019
Steeds meer Vlamingen die willen stoppen met roken vinden de weg naar de tabakoloog. Het aantal consultaties (individueel en in groep) nam in de eerste 9 maanden van 2019 toe met 23% tegenover dezelfde periode vorig jaar. De sensibiliseringscampagne die de Vlaamse overheid in mei van dit jaar heeft duidelijk effect gehad. 

Begeleiding maakt het verschil

“Rookstopbegeleiding werkt”, zegt ook Peggy die beroep deed op een tabakoloog. ”Ik was die sigaret al zo beu...en vooral de geur. Toen dacht ik: ik moet gewoon stoppen, maar hoe en wat?

Ik heb er enkele nachten van wakker gelegen en toen toch het nummer van Tabakstop op mijn pakje gebeld. Zij verwezen me door naar tabakoloog Els bij mij in de buurt. De motivatie was er al, maar dat extra duwtje in de rug tijdens de begeleiding deed wonderen! Even later ben ik helemaal gestopt, weliswaar met nicotinepleisters”. 
 
Tabakoloog Els treedt haar bij: “Persoonlijke begeleiding maakt vaak het verschil omdat je op verschillende pijlers werkt; motivatie, zelfvertrouwen en lichamelijke verslaving”.

Bekendmaking tabakoloog bij het grote publiek

Joris Moonens, woordvoerder Zorg en Gezondheid: “In het kader van de doelstelling om tegen 2025 gezonder te leven, hebben we in mei van dit jaar een campagne gelanceerd om rookstopbegeleiding door een tabakoloog te promoten. Onder het motto “Stoppen met roken doe je niet alleen” wil de campagne de tabakoloog bij het grote publiek bekend maken.”

Die campagne heeft duidelijk effect gehad. 
  • In de eerste 9 maanden van 2019 steeg het aantal rookstopsessies bij tabakologen (individueel of in groep) met 23%. In totaal waren er gedurende die periode 17.935 consultaties tegenover 14.715 in dezelfde periode vorig jaar.
  • Bij de start van de campagne in mei had de website van Tabakstop een bezoekerstoename van maar liefst 127% ten opzichte van de maand mei in 2018. 
  • In het kader van de campagne bestelden gezondheidsprofessionals ook meer dan 43.000 folders en affiches.