Snuiftabak: nieuwe hype?

donderdag, 26 januari 2017
  • Tabak snuiven
  • Studenten gebruiken het tijdens de examens
  • Gevolgen voor de gezondheid: nicotineverslaving, kanker, cardiovasculaire aandoeningen, …

De examens zijn een stresserende periode voor studenten. Heel wat onder hen gebruiken producten om het geheugen en de concentratie te stimuleren, om wakker te blijven of, in tegendeel, te ontspannen, om de stress aan te kunnen net voor het examen, … Maar die producten zijn niet ongevaarlijk voor de gezondheid! Een nieuw middel heeft nu zijn intrede gedaan: snuiftabak.

Wat is snuiftabak?

Snuiftabak is tabak onder de vorm van een bruin poeder dat (door de neus) wordt gesnoven. Dit product, vrij wijd verspreid in de Verenigde Staten, wordt niet verkocht in België. We veronderstellen dus dat snuiftabak in het buitenland wordt gekocht.

Verslaving en gezondheidsrisico’s

Snuiftabak bevat nicotine. Het is de studenten inderdaad te doen om de zowel kalmerende als opwekkende eigenschappen van die nicotine. Nicotineverslaving via snuiftabak is vergelijkbaar met een verslaving aan sigaretten. De gebruikers komen terecht in een negatieve spiraal die moeilijk te doorbreken is.

Studies vermelden gezondheidsrisico’s zoals mond-, slokdarm- en pancreaskanker en vasculaire problemen. Snuiftabak gebruiken is uiterst gevaarlijk voor zwangere vrouwen omdat de zwangerschapsrisico’s erdoor stijgen. Aangezien er geen rook wordt geïnhaleerd, is er wel sprake van minder longproblemen.

Alternatieve ontspanningsmethodes

Studenten kunnen zich beroepen op alternatieven om om te gaan met de examenstress. Andere methodes om zich te ontspannen of om de concentratie aan te scherpen zijn ademhalingstechnieken, relaxatietechnieken, mindfulness, tips voor een goede levenshygiëne, voldoende slaap, gezonde voeding, …

La Dernière Heure, 12/01/2017