Logo

Shiazo: een substituut voor tabak?

woensdag, 7 december 2011

Shiazo, een nieuwe manier om een waterpijp te gebruiken zonder dat er tabak aan te pas komt, kent behoorlijk wat succes. Het principe ervan is om rookontwikkeling door brandende tabak te vermijden.

Het nieuwe product bestaat voornamelijk uit poreuze stenen die vocht kunnen opslaan. Ze worden gemengd met melasse en andere aroma’s. Van zodra de stenen verhit worden door het brandend kooltje van de waterpijp, verspreiden ze een erg dichte, lauwe en gearomatiseerde waterdamp.

Bepaalde shiazo moeten thuis bereid worden door de ingrediënten zelf te mengen, andere zijn klaar voor gebruik.

Het principe van de shiazo sluit nauw aan bij dat van de elektronische sigaret, afgezien van het feit dat de waterdamp bij de sigaret afkomstig is van het verwarmen van propyleenglycol. Bij de shiazo komt de damp er door het verhitten van de mengeling aroma-melasse-steen. Daarvan bestaan nog geen toxiciteitstests.

Het is dus onmogelijk te zeggen of de shiazo minder of niet ongezond is. Net zoals voor de elektronische sigaret, is ook hier het voorzorgsprincipe – wees voorzichtig bij wetenschappelijke onzekerheid – van toepassing.