Rookverbod in natuur- en heidegebieden en de bossen Antwerpen

vrijdag, 7 mei 2021

Hoe meer rookvrije gebieden, hoe gezonder de omgeving

Naar aanleiding van de brand in Brecht op 23 april vaardigt Antwerps gouverneur Cathy Berx met onmiddellijke ingang een absoluut rookverbod uit in de natuur- en heidegebieden en in de bossen van de provincie Antwerpen. Het maken van een open vuur of kampvuur is vanaf zaterdag zelfs op het volledige grondgebied verboden. Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft namelijk code oranje afgekondigd voor de provincie Antwerpen. Code oranje betekent dat het brandgevaar hoog is. "De brand op het Groot Schietveld in Brecht toont aan dat de natuur erg droog is en brand snel uitbreiding kan nemen. Wees dus maximaal waakzaam en alert voor vuur in de natuur, en voor alles wat vuur kan veroorzaken", zegt gouverneur Cathy Berx. "Als u gaat ontspannen in de natuur: doe het dan verstandig en op veilige afstand en leef de maatregen na die van kracht zijn tegen de verspreiding van het coronavirus COVID-19. Zorg goed voor jezelf, voor anderen, én in het bijzonder ook voor onze bossen en heide- en natuurgebieden."

Stichting tegen Kanker beaamt dat roken een risico vormt, niet alleen voor je eigen gezondheid, maar ook een risico op brandgevaar. Wij vragen jou sowieso om je peuk nooit in de vrije natuur weg te gooien. De filters bevatten immers plastiek en zijn een ferme bron van vervuiling. In periodes van droogte kan de milieuschade nog enorm toenemen door brand. De maatregel van gouverneur Berx is bedoeld om de natuur en de bossen te beschermen. Maar je hebt er ook zelf voordeel bij. Het oplopen van brandwonden ten gevolge van roken is helaas iets wat regelmatig voorkomt. En niet alleen in droge heidegebieden of bossen loop je risico’s. Er zijn helaas elk jaar rokers die het slachtoffer worden van een brand: bij tankstations of in het eigen huis. Veel elementen thuis kunnen in brand vliegen door de sigaret of de assen ervan. Daarom geven wij je graag enkele tips mee:

  • Doof steeds je sigaretten helemaal. Gooi wat water op de as en de peuken voor je ze in de vuilnisbak gooit.
  • Wees steeds alert. Rook niet na inname van medicijnen die je slaperig maken. Het zou kunnen dat je een brand niet kan voorkomen of er niet aan kan ontsnappen na een slaapverwekkend medicijn.
  • Rook nooit in de buurt van medische zuurstof. Die kan immers ontploffen in de nabijheid van een vlam of vonkje. Zelfs al staat de medische zuurstof uit dan nog kan die steeds vuur vatten.
  • Rook nooit in bed. Matrassen en bedlinnen zijn licht ontvlambaar. Het gevaar bestaat dat je in slaap valt met een brandende sigaret.

Hopelijk ben je nu meer alert op brandgevaar. En wie weet, stimuleert het je wel om toch te proberen van je rookverslaving af te geraken. Tabakstop kan je hierbij helpen! Een rookvrije wandeling in de natuur hoeft geen kwelling te zijn. Hoe je de drang naar een sigaret onder controle kan krijgen, daar kunnen onze tabakologen jou helemaal over adviseren.