Logo

Rokende moeders, misvormde baby’s

vrijdag, 8 april 2011

Moeders die roken tijdens de eerste 3 maand van de zwangerschap hebben veel meer kans om een kind op de wereld te brengen dat lijdt aan bepaalde misvormingen van het hart.

Commentaar

In het kader van een studie bij meerdere duizenden baby’s werd bij bijna de helft onder hen misvormingen van het hart vastgesteld die niet het gevolg waren van een onderliggend gezondheidsprobleem!

De onderzoekers ondervroegen de ouders van deze kinderen om te ontdekken wanneer de moeders gerookt hadden tijdens de zwangerschap. Het eerste trimester is bijzonder risicovol voor de een foetus die aan chemische stoffen blootgesteld wordt.

En inderdaad, moeders die aangaven gerookt te hebben tussen de maand die voorafging aan de zwangerschap en het einde van het eerste trimester zetten vaker baby’s met congenitale hartafwijkingen op de wereld. Een bepaalde afwijking, de “interventriculaire communicatie” oftewel een abnormale opening in de centrale wand van het hart, werd het vaakst vastgesteld.

Het risico lag veel hoger bij vrouwen die meer dan 25 sigaretten per dag rookten tijdens de eerste stadia van de zwangerschap of voor de bevruchting.

Nul sigaretten tijdens de zwangerschap beschermt de baby ook tegen andere misvormingen, meerbepaald in de vingers of tenen (vergroeide vingers of tenen, vliezen, ontbrekende of teveel vingers en tenen).

Voor deze afwijking verhoogt het risico al vanaf 1 sigaret per dag en het stijgt rechtevenredig met het aantal gerookte sigaretten.

Als het risico al verhoogt bij 1 sigaret per dag, dan is het meer dan waarschijnlijk dat blootstelling aan passief roken ook op zijn minst problematisch is …

Aan de lijst van misvormingen door tabaksgebruik van de moeder kunnen we ook de hazenlip en schedelmisvormingen toevoegen.

Zwangere vrouwen helpen om zo snel mogelijk te stoppen met roken – best nog vóór de zwangerschap – is dus een must!
   

Artsenkrant 14 maart 2011