Is roken zonder additieven minder gevaarlijk?

woensdag, 27 december 2017
  • Sigaretten zonder additieven op de markt
  • Additieven vergroten de verslaving
  • Schadelijkheid blijft reëel

De voorbije jaren zagen we sigarettenpakjes op de markt verschijnen met de vermelding “zonder additieven”. De bedoeling is om de consument te doen geloven dat deze sigaretten minder schadelijk zijn. Tabak blijft echter een zeer gevaarlijk product, met of zonder additieven. Tabak verkort de levensverwachting met een tiental jaar en is verantwoordelijk voor bijna 15.000 sterfgevallen per jaar in ons land.

Additieven vergroten de verslaving

Naast de basiscomponenten, voegen sigarettenfabrikanten tientallen additieven toe aan sigaretten, zoals koolzuur, ammoniak, aceton,  … We vinden er ook bevochtigende stoffen, bleekproducten en, bewaarmiddelen in. 

De bedoeling van de producenten is om de sigaretten bepaalde eigenschappen toe te kennen:

  • de opname van nicotine vergemakkelijken om de gebruiker verslaafder te maken
  • de rook minder zichtbaar maken om de indruk te wekken dat de sigaretten minder schadelijk zijn

Door de laatste Europese richtlijn voor tabaksproducten, worden sinds mei 2017 in België geen tabaksproducten met “kenmerkende smaakjes”, zoals bijvoorbeeld karamel, meer verkocht. Het blijft wel toegelaten om een aantal additieven toe te voegen. Omdat de informatie over deze additieven sommige rokers zorgen baart, bieden de tabaksproducenten ook sigaretten aan “zonder additieven”. 

Pakjes in “natuurlijke” kleuren en … voor een lagere prijs

De producenten surfen mee op de groene golf en ontwikkelden sigaretten zonder additieven. De pakjes zijn beige: een natuurlijke kleur die eenvoud uitstraalt. De prijs is ook aantrekkelijker dan die van de gewone pakjes. Daarom hopen heel wat mensen dat deze sigaretten minder schadelijk zijn.

Zijn deze sigaretten minder schadelijk?

In realiteit zijn teer en koolstofmonoxide de giftigste stoffen in tabak. Die stoffen zijn er zodra er sprake is van ontbranding, ook al bevat de sigaret geen additieven.

Zijn deze sigaretten zonder additieven minder verslavend?

“Nee,” vertelt Professor Galanti, tabakoloog van de Cliniques universitaires UCL Mont Godinne, “de verslaving zal misschien wat langer op zich laten wachten, maar zit er onvermijdelijk aan te komen.”

 

https://www.rtbf.be/info/societe/onpdp/detail_fumer-sans-additifs-c-est-fumer-quand-meme?id=9758362