Roken schaadt de gezondheid…ook van uw ogen

maandag, 12 mei 2014

Dat roken schadelijk is voor de longen, hart en bloedvaten is alom gekend. Maar ook organen waarvan men dat op het eerste zicht niet zou vermoeden kunnen door tabak worden aangetast. Onze ogen behoren daartoe, zo blijkt uit de resultaten van een Zweeds onderzoek. En het gaat niet alleen om de door iedereen gekende irritatie van de ogen door tabaksrook maar een aantasting binnenin het oog…..

Commentaar van Stichting tegen Kanker

Hoger risico op cataract door roken

Uit een Zweeds onderzoek bij 50 000 mannen, die tussen 1997 en 2009 werden  gevolgd, blijkt dat mannen die roken gemiddeld 19% meer risico lopen op cataract in vergelijking met mannen die nooit hebben gerookt. Ook blijkt dat dit risico des te groter is naarmate men meer sigaretten rookt.

Vroeger werd reeds aangetoond dat ook vrouwen die roken een hoger risico hebben op cataract. Cataract of grauwe staar is een aandoening waarbij de ooglens troebel wordt waardoor de gezichtsscherpte vermindert. Vanaf een bepaald stadium dient de ooglens te worden verwijderd en vervangen door een kunstlens.

Stoppen met roken helpt maar best zo snel mogelijk  

Volgens de auteurs van de studie nam bij rokers die waren gestopt met roken risico geleidelijk aan af. Toch blijkt dat zelfs 20 jaar na het stoppen met roken een ex-roker nog altijd een verhoogd risico op cataract heeft dan een man die nooit heeft gerookt.

We kunnen het dus niet genoeg herhalen: begin best nooit te roken of stop zo snel mogelijk.

Test Gezondheid, 01-04-14; JAMA Ophtalmology jan. 2014 (http://archopht.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1795194)