Logo

Is roken één van de oorzaken van psoriasis?

dinsdag, 17 mei 2011

Psoriasis is een chronische ontstekingsziekte van de huid die evolueert in opstoten. De ziekte kan niet te onderschatten esthetische, relationele en psychologische gevolgen hebben.

De oorzaak is ongekend, maar er is een genetische aanleg die één of meerdere triggers vraagt.

Vandaag werd de link tussen tabak en psoriasis duidelijk bewezen. Aan de basis liggen de vele giftige stoffen in de sigarettenrook die het immuunsysteem verzwakken. Die werken bovendien bepaalde keelinfecties in de hand, waaronder de streptokokkeninfecties, die opstoten van psoriasis veroorzaken.

De rook bevat ook vrije radicalen die de huid erg irriteren en haar nog kwetsbaarder maken.

In de Verenigde Staten werd een onderzoek gevoerd bij bijna 80.000 vrouwen die meerdere jaren werden gevolgd. Volgens de onderzoeksresultaten is het risico op psoriasis merkbaar hoger dan bij de vrouwelijke niet-rokende bevolking. En hoe meer men rookt, hoe hoger het risico.

Na 20 jaar rookstop daarentegen, is de kans om psoriasis te ontwikkelen terug vergelijkbaar als bij een niet-roker.

Passief roken is ook een bedreiging voor deze huidziekte.

In die context verhoogt de passieve blootstelling van een foetus aan de sigaret tijdens de zwangerschap de kans om later psoriasis te ontwikkelen. Wanneer de blootstelling plaats vindt tijdens de kindertijd, is de kans op psoriasis nog groter.

Bij volwassenen induceert passief roken sowieso bijkomende risico’s op psoriasis.

Stoppen met roken is soms problematisch omdat het gezien wordt als een manier om te ontstressen. Toch is het een factor die opstoten van psoriasis kan veroorzaken.

Veel rokers met psoriasis willen dus dit ontoereikende controlemiddel niet opgeven.

Gezien deze moeilijkheden en het feit dat roken een sterke risicofactor is voor psoriasis, is het aangeraden hulp te zoeken bij een gezondheidsprofessional om te stoppen met roken.