Logo

Oproep vrijwilligers voor pilootexperiment

maandag, 14 juli 2014

Aan de Universiteit van Gent zijn ze op zoek naar vrijwilligers die hun steentje willen bijdragen om onze kennis over de schadelijke effecten van roken op de gezondheid te verbeteren. Eén van de schadelijke stoffen die rokers opstapelen is acrolein. Met dit pilootexperiment willen de onderzoekers nagaan of een bepaald voedingssupplement - dat trouwens voorkomt in onze dagelijkse voeding in bepaalde vlees- en vissoorten - deze acrolein onschadelijk kan maken.

Indien hun hypothese bevestigd wordt, kan men achteraf gericht (voedings)advies gaan geven aan bijvoorbeeld rokers en/of diabetespatiënten die heel vatbaar zijn voor deze opstapelingen in acrolein.

Enkel personen die verslaafd zijn aan roken en minimum een 15 à 20-tal sigaretten per dag roken komen in aanmerking. Vrijwilligers worden gevraagd om éénmalig een 3-tal pillen in te nemen en daarna 24u hun urine op te vangen in een bidon. Om praktische redenen wordt vooral gezocht naar mensen uit de (ruime) regio van Gent. Enthousiastelingen kunnen voor verdere informatie contact opnemen via mail: inge [dot] everaert [at] ugent [dot] be.

De universiteitsploeg dankt de kandidaten alvast voor hun medewerking!