Nog te veel kinderen worden blootgesteld aan sigarettenrook

woensdag, 10 juni 2015

De VRGT (vzw Vlaamse vereniging voor respiratoire gezondheidzorg en tuberculosebestrijding) heeft net een campagne gelanceerd om ouders beter te informeren over de gevaren van passief roken bij zuigelingen. Hoewel deze risico’s welbekend zijn bij het grote publiek, wordt nog 40% van de kinderen thuis blootgesteld aan sigarettenrook.
Bron: VRGT 

Misvattingen

Volgens de vereniging bestaan er nog heel wat misvattingen over hoe men kinderen moet beschermen. Heel wat ouders zijn zich inderdaad bewust van de risico’s van passief roken en nemen maatregelen om hun kinderen te beschermen: ze wachten bijvoorbeeld tot hun kinderen slapen om te roken; ze roken in een ruimte waar de kinderen meestal niet gaan of verluchten na te hebben gerookt. Deze maatregelen zijn echter niet doeltreffend. De enige waterdichte maatregel om kinderen te beschermen tegen passief roken, is de omgeving waarin ze leven 100% rookvrij houden. Als je je kinderen een dergelijke omgeving wil garanderen en niet wenst (of er niet in slaagt) te stoppen met roken, neem dan de gewoonte aan om systematisch buiten te roken en de ramen en deuren gesloten te houden.

Risico’s

Passief roken schaadt kinderen, niet alleen wanneer de moeder (actief of passief) rookt tijdens de zwangerschap, maar ook wanneer de kinderen worden blootgesteld aan sigarettenrook. De rook die vrijkomt uit een sigaret (secundaire rook) is giftiger dan de rook die de roker zelf inhaleert (primaire rook). Wanneer de roker aan zijn sigaret “trekt”, ligt de temperatuur van het gloeiende uiteinde veel hoger (800°C) dan wanneer de sigaret uit zichzelf opbrandt (500°C). Deze onvolledige verbranding resulteert in een hogere concentratie van giftige stoffen.

Meer informatie:
http://www.kanker.be/passieve-meerokers
www.rookvrijezwangerschap.be