Niet-roken verhoogt de overlevingskans bij hoofd- en halskanker

maandag, 26 maart 2018

We wisten al dat de combinatie tabak en alcohol verantwoordelijk is voor veel van de hoofd- en halskankers (kanker van de mond, sinus, keel, …), maar een recente studie leverde extra bewijs dat de overleving hoger ligt bij niet-rokers. De studie werd uitgevoerd aan de Geneeskundefaculteit Osazuwa-Peters aan de Saint Louis University in de Verenigde Staten.

Twee keer grotere kans op overlijden

De studie duurde 7 jaar en volgde 463 patiënten met hoofd- of halskanker. Enkele markante bevindingen:

  • 254 personen (55%) zijn gestorven tijdens de studie.
  • De kans op overlijden lag 2 keer hoger bij patiënten die rookten op het moment van de kankerdiagnose, in vergelijking met mensen die niet roken ten tijde van de diagnose.
  • Alcoholgebruik ging gepaard met een 68% hoger overlijdensrisico.
  • Experts stellen dat stoppen met roken en drinken de overlevingskans zal verbeteren.

De 7de kanker ter wereld

Volgens het National Institute of Health is hoofd- of halskanker wereldwijd de 7de meest voorkomende vorm van kanker. Elk jaar worden er 600 000 nieuwe gevallen gediagnosticeerd.
Deze kankers komen vaker voor bij mannen en bij personen ouder dan 50, 60 jaar. Maar het aantal gediagnosticeerde gevallen bij jongere personen stijgt.

Betere prognose door tabak- en alcoholstop

“Stoppen, op om het even welk moment, kan de respons op de kankerbehandeling en de overlevingskans verbeteren,” aldus dokter Karl Kelsey, hoofd van het Center for Environmental Health and Technology aan Brown University (Rhode Island).

Onze Lichaamsscan toont je welke effecten roken heeft op je lichaam

Bron: Original Investigation February 15, 2018 https://jamanetwork.com/journals/jamaotolaryngology/article-abstract/2662647