Logo

Mondspray als nieuw nicotinesubstituut

vrijdag, 7 juni 2013

Er is een nieuw nicotinevervangmiddel ter beschikking in de apotheek dat kan helpen bij het stoppen met roken. Het gaat om een mondspray waarbij de nicotine door het mondslijmvlies wordt opgenomen en daardoor binnen de 60 seconden begint te werken. Vooral bij cravings (ogenblikken waarop iemand behoefte heeft aan nicotine) kan deze nieuwe vorm nuttig zijn.

Commentaar van Stichting tegen Kanker

Snellere werking

Deze mondspray met nicotine zou sneller werken (binnen de 60 seconden) dan de vervangers in de vorm van kauwgom en zuigtabletten. Daardoor zou de mondspray vooral nuttig zijn op momenten dat iemand een plots opkomende behoefte heeft om te roken tijdens rookstop. De prikkeling in mond of keel die je kan ervaren bij gebruik van de mondspray is een teken van snelle opname in de plaatselijke bloedvaatjes.

Contra-indicaties

Net zoals voor andere nicotineproducten bestaan ook voor de mondspray een aantal omstandigheden waarin deze niet mag worden gebruikt tenzij na positief advies van de arts. De voornaamste zijn: angina pectoris (die niet stabiel is of verslechtert), recent hartinfarct, hartritmestoornissen, ernstige hersendoorbloedingsstoornis (CVA, TIA), bepaalde mond- en keelaandoeningen (slijmvliesontstekingen,…), personen jonger dan 18 jaar, overgevoeligheid of allergie voor één of meer van de bestanddelen.

Welk product kiezen?
 
Naast deze nieuwe vorm als mondspray blijven nog andere nicotinevervangers beschikbaar: pleisters, zuigtabletten, kauwgom en inhaler. Voor rokers die onmiddellijk volledig willen stoppen komen al die verschillende vormen in aanmerking. Voor degenen die geleidelijk willen verminderen met roken zijn vooral de kauwgom en de inhaler het meest geschikt. Omdat iedere roker verschillend is en de afhankelijkheid individueel ook sterk kan verschillen, vraag je best raad aan apotheker, arts of tabakoloog. Of neem contact op met een tabakoloog van Tabakstop op 0800 111 00.