Logo

Minder vroeggeboorten door rookverbod

donderdag, 28 februari 2013

Sinds de invoering van het rookverbod in de horeca is het aantal te vroeg geboren kindjes met 6% gedaald. Dat betekent dat er in Vlaanderen elk jaar 360 minder premature baby’s zijn.

Commentaar van Stichting tegen Kanker

We wisten al lang dat zowel actief als passief roken ook schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Dat was dan ook een van de redenen waarom Stichting tegen Kanker zich jarenlang heeft ingezet voor een rookverbod. De Universiteit Hasselt heeft nu aangetoond dat sinds het rookverbod in ons land het aantal te vroeg geboren kinderen met 6% is verminderd. Vanaf 2006, het jaar waarin het rookverbod is ingevoerd op de werkvloer, is die daling begonnen. Die daling was eerst nog beperkt, maar vanaf het rookverbod in restaurants in 2007 was er een daling met 3,13 procent en na het rookverbod in cafés met eetgelegenheid was er een verdere daling met nog eens 2,65 procent.

Vermoedelijk ligt de daling intussen zelfs nog lager dan dat. Want bij vergelijkbaar onderzoek in Schotland, waar het rookverbod in januari 2006 overal tegelijk van kracht werd, was er een daling met zelfs 11%. Maar toch moeten we voorzichtig zijn want er wordt beweerd dat de wetgeving in 2007 en 2010 in verband met het rookverbod erg effectief is, maar de wetgeving over roken in cafés in 2010 liet roken nog toe in de cafés zonder maaltijden.

Behalve een hoger risico op vroeggeboorte door actief en passief roken tijdens de zwangerschap is er ook lager gewicht van het kind, zowel bij de geboorte als tijdens de zwangerschap. Ook werd vroeger al de gunstige invloed van het rookverbod aangetoond op het aantal ziekenhuisopnames van patiënten met astma en hart- en vaatziekten.

Met mogelijke andere factoren, die een impact zouden kunnen hebben, werd in het Hasselts onderzoek ook rekening gehouden zoals onder andere de leeftijd, de gezondheidstoestand en de sociale klasse van de moeder, hoe veel of hoe weinig medicatie er tijdens de zwangerschap werd voorgeschreven en of er een griepepidemie was.

De resultaten van dit onderzoek zouden ook een verdere motivatie moeten zijn voor (toekomstige) ouders om niet te roken tijdens de zwangerschap maar ook als hun kindje geboren is want ook dan blijft passief roken schadelijk voor het kind.

De Standaard online 15/02/13