Minder of niet meer roken tijdens je vakantie? Pas op bij je terugkeer …

vrijdag, 10 augustus 2018

Ontspanning, geen stress, geen dagdagelijkse muizenissen, leven op een ander ritme, tijd nemen voor jezelf … vakanties zijn voor velen een ideaal moment om te stoppen met roken. Soms ben je trouwens zo druk bezig met genieten van de zomer dat je er zelfs niet aan denkt om een sigaret op te steken.

Als je vermindert of stopt met roken tijdens je vakantie, zou het zonde zijn om achteraf in die oude gewoonte te hervallen. Daarom geven we hier enkele tips om vol te houden!

1. Bereid je mentaal goed voor

Het einde van je vakantie nadert, maar je hebt uiteraard geen zin om na te denken over je terugkeer. Toch is het belangrijk om je goed voor te bereiden: je wil de draad weer oppikken, maar dan zonder die vervelende sigaret. Hoe beter je voorbereid bent, hoe sterker je staat.

Breng jezelf volgend beeld voor de geest: je bent thuis, maar je rookt niet, en koppel daar een fijn gevoel aan. Denk ook na over mogelijke risicosituaties waar de rookduivel weer zal willen toeslaan, en over hoe je daar mee zal omgaan. Laat je niet verrassen, dan kan je elke aanval beter afslaan.

2. Gooi bij thuiskomst zo snel mogelijk die oude sigaretten, aanstekers en asbakken de vuilbak in!

Hou grote kuis en gooi alles in de vuilnisbak. Als de verleiding straks toch toeslaat, vraagt het meer moeite om sigaretten weer in huis te halen dan gewoon een schuif open te trekken.

3. Hou er (eventjes) andere gewoonten op na

De sigaret maakt helaas deel uit van je dagelijks leven en bij je terugkeer ligt achter elke hoek een oude gewoonte te wachten als een valkuil. Hoe kan je ze vermijden? Heb je daar nog niet over nagedacht, dan is het hoog tijd om dat nu wel te doen.

Stel alvast een lijstje op met gewoonten die doorgaans gepaard gingen met roken. Bijvoorbeeld: een kopje koffie drinken op een naburig terras, roken tijdens het rijden … Terug thuis? Tracht die geplogenheden om te buigen: ga bijvoorbeeld op een ander terras zitten (bij voorkeur niet-roker), neem een andere route naar het werk, zodat je je hoofd erbij moet houden … En waarom zou je je meubels niet eens verschuiven of je muren in een nieuw jasje steken?

Dat hoeft niet voor eeuwig en altijd te zijn. Eens je sterker in je schoenen staat en beter neen kan zeggen tegen die sigaret, kan je nog altijd je oude gewoonten weer opnemen. Maar zonder sigaret, deze keer!

4. Zoek afleiding

OK, de vakantie is helaas achter de rug. Maar het mooi weer misschien nog niet! Over het hele land kan je deelnemen aan activiteiten van alle slag. Maak er gebruik van om afleiding te zoeken en kies bij voorkeur voor sportief tijdverdrijf of niet-roker locaties.

5. Leer om te gaan met ontwenningsverschijnselen

Heb je het gevoel dat je met veel fysieke ontwenningsverschijnselen krijgt af te rekenen of ervaar je een te sterke drang om opnieuw te roken? Aarzel dan niet om een tabacoloog te contacteren. Die zal je helpen weerstand op te bouwen.

Neem gerust contact op met de tabakologen van Tabakstop op het nummer 0800 111 00, via onze Facebook-pagina of het online formulier.