Meer en meer mensen doen beroep op een tabakoloog

woensdag, 3 juni 2015

Stoppen met roken zonder ondersteuning is mogelijk, maar de slaagkansen liggen dan eerder laag, namelijk rond 4 tot 6 %. Wanneer een roker al jarenlang veel sigaretten rookt, is de verslaving van die orde dat begeleiding door een tabakoloog aan te raden is. De slaagkansen om te stoppen met roken verdubbelen of verdriedubbelen zelfs onder begeleiding.

Wat is een tabakoloog?

Een tabakoloog is een gezondheidsprofessional (arts, verpleegkundige, kinesist, tandarts, diëtist) of een psycholoog die een opleiding in de tabakologie heeft gevolgd en dus expertise en ervaring heeft in de ondersteuning bij een rookstop.

Financiële ondersteuning

Om consultaties bij een tabakoloog toegankelijker te maken, geeft het RIZIV sinds 2009 een financiële vergoeding aan wie voor stoppen met roken een erkend tabakoloog consulteert. Het ziekenfonds keert deze financiële tegemoetkoming uit voor 8 consultaties op 2 jaar tijd: € 30 voor de eerste sessie, € 20 voor de 7 volgende sessies, € 30 voor de 8 sessies van zwangere vrouwen.

Succes van het systeem

Dit systeem kent een groeiend succes. Het aantal consultaties is tussen 2009 en 2014 gestaag blijven stijgen. De cijfers bewijzen het: in 2014 werden 39 067 forfaits uitgekeerd terwijl er in 2013 sprake was van 38 335 uitkeringen en in 2010 zelfs maar van 25 678 forfaits.

Waar vind ik een tabakoloog?

Heel wat rokers hebben dus de weg gevonden naar de tabakoloog.
Als je nog op zoek bent naar een tabakoloog bij jouw in de buurt:

  • bel Tabakstop op 080011100: onze tabakologen beschikken over de lijst van erkende tabakologen en kunnen je doorverwijzen naar de consultaties bij jou in de buurt
  • bekijk de lijst op onze website
  • ga rechtstreeks naar de website van VRGT (Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding)

 

L’avenir, 12/05/2015