Maak jezelf niet wijs dat alcoholconsumptie goed is voor je gezondheid

dinsdag, 27 juni 2017
  • De consumptie van alcohol en van tabak gaan heel vaak samen
  • De voordelen van een gematigde consumptie van alcohol worden in vraag gesteld
  • De onderzoeken hieromtrent waren niet betrouwbaar

Tabak en alcohol? Goede maatjes.

De consumptie van tabak gaat vaak samen met die van alcohol. Volgens onderzoek drinken frequente rokers meer alcohol dan wie weinig rookt en grote drinkers roken meer dan wie weinig drinkt.

Bovendien heeft een roker die stopt met roken de neiging om te compenseren door meer alcohol te gaan drinken. Dat is een zowel fysiologische als psychologische compensatiereflex.

Beperkte consumptie goed voor de gezondheid?

Heel wat mensen sussen zichzelf wat betreft hun alcoholgebruik: ze denken dat alcohol positieve effecten heeft op hun gezondheid.

Heel wat studies uit 2006 leidden tot de verspreiding van informatie over de zogenaamde voordelen van gematigd alcoholgebruik: verlaagd risico op hartaandoeningen, cardiovasculaire accidenten, diabetes. En zelfs een betere weerstand tegen verkoudheden, …

Een nieuw onderzoek van de Universiteit van Victoria in Canada toonde aan dat deze voorgaande studies de voordelen van alcohol overschatten en de risico’s onderschatten. De Canadese onderzoekers hebben de gegevens van 87 studies bij 4 miljoen personen, waarvan 367 000 overleden, geanalyseerd en vergeleken.

Resultaat: 1 glas per dag voor vrouwen, 2 voor mannen doen de gezondheid geen goed! Een gematigde consumptie van alcohol heeft dus in feite geen enkel positief effect op de gezondheid. Een volkswijsheid gaat voor de bijl …

Waarom zaten deze studies fout?

De meeste gepubliceerde onderzoeken rond alcoholconsumptie vergeleken gematigde drinkers met personen die helemaal niet drinken. Maar bij de geheelonthouders zaten heel wat mensen die niet meer dronken omdat ze ouder waren en gezondheidsproblemen hadden.

In die onderzoeken waren de lichte drinkers dus in betere gezondheid dan de geheelonthouders, aangezien ze werden vergeleken met een groot aantal personen in slechte gezondheid.

De gegevens waren foutief … De onderzoekers vonden slechts 13 studies op 87 waarin deze fouten werden rechtgezet.

Conclusie

Het advies van Tim Stockwell, een van de onderzoekers: “Als u elke dag een glas wijn drinkt, zal u daar waarschijnlijk weinig nadeel van ondervinden. Drink dat glas dan om uzelf een plezier te doen, maar maak uzelf niet wijs dat het goed is voor uw gezondheid.”

Meer weten :

Bronnen :