Leven we lang in goede gezondheid?

donderdag, 19 juli 2018
  • België is geen goede leerling in de Europese volksgezondheidsklas
  • Een derde van de verloren gezonde jaren te wijten zijn aan onze gewoonten
  • De belangrijkste is tabak

Naar schatting sterft vandaag één roker op twee door zijn tabaksgebruik. Maar wat we niet altijd beseffen, is dat roken er ook voor kan zorgen dat je vele jaren in slechte gezondheid leeft.

Leven we lang in goede gezondheid in België?

België is geen goede leerling in de Europese volksgezondheidsklas. Een studie die werd uitgevoerd door Sciensano (het vroegere Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid), in samenwerking met de UCL, onderzocht dit aspect van de levenskwaliteit in België. En wat blijkt? Tussen 1990 en 2016 is België van de 8ste naar de 15de plaats gezakt in het klassement van de landen van de Europese Unie waar de inwoners het langst in goede gezondheid leven!

De oorzaak: sommige van onze slechte gewoontes

Het is bovendien nogal ontnuchterend dat een derde van de verloren gezonde jaren te wijten zijn aan factoren die we in ons dagelijkse leven kunnen vermijden. De voornaamste zijn:

  • tabak,
  • slechte voedingsgewoonten,
  • alcoholgebruik…

Er zijn ook andere belangrijke factoren die onze gezonde levensverwachting omlaag halen, zoals luchtvervuiling, arbeidsrisico’s, passief roken of het gebrek aan beweging.

Hoe kan je je langer gezond leven?

Niet roken of stoppen met roken, gezond eten, met mate drinken en voldoende bewegen maken deel uit van de aanbevelingen van Stichting tegen Kanker om de risico’s op kanker te verlagen. Deze adviezen kunnen natuurlijk ook worden gevolgd om andere ziekten (hart- en vaatziekten, longaandoeningen enz.) die onze gezonde levensverwachting inkorten, te vermijden.

Meer info op de site van Stichting tegen Kanker.

Hulp nodig om te stoppen met roken? Tabakstop helpt je gratis!