Jongeren achten licht tabaksgebruik niet schadelijk!

dinsdag, 14 april 2015

Een Amerikaanse studie toont aan dat jongeren het risico op licht tabaksgebruik onderschatten.

De enquête (National Youth Tobacco survey) werd al in 2012 uitgevoerd in de Verenigde Staten, door het Center for Disease Control and Prevention, maar werd recent geanalyseerd door onderzoekers van de universiteit voor geneeskunde in New York. De studie was gebaseerd op 25000 adolescenten (waarvan 90% niet-rokers). Het doel was analyseren wat jongeren denken van occasioneel en licht tabaksgebruik.

De analyse toont dat jongeren de gevaren van licht tabaksgebruik onderschatten

Uit de studie blijkt dat 90% van de adolescenten weet dat veel roken schadelijk is, maar slechts 65% beseffen dat ook licht tabaksgebruik (<10 sigaretten/dag) schadelijk is. Slechts 33% beseft dat occasioneel roken (niet elke dag) ook schadelijk is.
Veel jongeren denken dus dat “een paar sigaretten per dag” of “af en toe roken” niet schadelijk is voor de gezondheid. En sommige “lichte” rokers vinden zichzelf “niet-rokers”.

Er bestaat geen gezonde consumptie van sigaretten

In tegenstelling tot wat deze jongeren denken, is ook 10 sigaretten per dag niet zonder risico. Ook kleine rokers lopen meer kans op vroegtijdig overlijden dan niet-rokers. Ze lopen kan op kankers, hart- en herseninfarcten op latere leeftijd.
Deze risico’s zijn niet gelijk aan de risico’s die een zware roker loopt, maar zijn toch omvangrijk. Iemand die minder rookt, kan bijvoorbeeld harder trekken en dieper inhaleren en dat verhoogt het risico op kanker en hartziekten.

Stephen M. Amrock and Michael Weitzman, Adolescents' Perceptions of Light and Intermittent Smoking in the United States, Pediatrics, 12/01/2015