IQOS: even schadelijk als sigaretten

vrijdag, 5 oktober 2018

In onze vorige nieuwsberichten, hebben we het al gehad over IQOS en gewaarschuwd voor het gebruik ervan. Nieuwe elementen versterken deze waarschuwingen.

Wat is IQOS ?

IQOS (I-Quit-Ordinary-Smoking) is een elektronisch toestelletje dat tabakssticks tot 350 graden verhit zonder ze te verbranden, zodat er geen teer, koolstofmonoxide, .... vrijkomen, zoals bij de verbranding van sigaretten tot 850 graden.

Is IQOS vergelijkbaar met een e-sigaret ?

IQOS wordt vaak verward met een e-sigaret, maar is in principe verschillend. IQOS is een tabaksproduct. Je zou het een rookvrije sigaret kunnen noemen, waarbij je tabaksdamp inademt. De e-sigaret daarentegen bevat een vloeistof met of zonder nicotine die wordt verdampt. Deze vloeistof bevat propyleenglycol en/of plantaardige glycerine, verschillende smaakaroma’s, eventueel additieven en nicotine.

Is IQOS schadelijk ?

Om de Amerikaanse overheid (Food and Drug Administration, afgekort FDA) te overhalen om de verkoop van het product toe te staan, moest Philip Morris in 2016 een dossier indienen om hen ervan te overtuigen dat IQOS 'gezonder' is dan een traditionele sigaret.

Onderzoekers aan de Universiteit van Californië - San Francisco hebben het rapport van de fabrikant echter bestudeerd en alle gegevens en conclusies onafhankelijk onderzocht. In tegenstelling tot wat Philip Morris beweert, zorgt de overstap van de gewone sigaret naar dit product zonder verbranding niet voor minder schade aan de longen of voor minder ontstekingen die wijzen op de aanwezigheid van schade aan de bloedvaten door tabak. Daaruit leiden ze af dat het inademen van de tabaksdamp en de andere stoffen in de IQOS even schadelijk is voor de longen en het immuunsysteem als de sigaret.

Tot slot

Het blijft een illusie om te willen blijven roken zonder impact op de gezondheid. IQOS is daarbij geen oplossing, en dat om verschillende redenen:

  • IQOS is een tabaksproduct. Ondanks het feit dat er geen verbranding plaatsvindt en het om een 'rookvrije sigaret' gaat, betekent een IQOS roken nog steeds dat de gebruiker tabaksdamp inademt. Erger nog: bij de IQOS bereikt de nicotine zeer snel de hersenen, zoals bij een klassieke sigaret, waardoor deze sigaret bijzonder verslavend wordt.
  • De studie die hierboven wordt omschreven, toont aan dat de IQOS even schadelijk is voor de longen en de slagaders als de klassieke sigaret.
  • Een 'gezonde sigaret' promoten, is bedrog. De tabaksgigant zet in op deze innovatieve markt om zijn financiële verliezen te compenseren. In het Westen zijn er immers steeds minder rokers, waardoor ook de verkoop van sigaretten daalt. De tabaksindustrie zoekt dus naar oplossingen om winst te blijven maken en verslaafde consumenten onder invloed te houden. Eerder al promootte de tabaksindustrie 'light' sigaretten als minder schadelijk alternatief. Dit was eveneens bedrog en die light-sigaret is sindsdien verboden.

IQOS wordt al in verschillende Europese landen verkocht, maar is nog niet in België verkrijgbaar. Stichting tegen Kanker en Tabakstop zijn tevreden dat IQOS nog niet in België verkrijgbaar is. Gezien de bewezen schade voor de gezondheid, moet dit type product, net als de klassieke sigaret, worden vermeden.

Sources :
Moazed F et al. Tob Control 2018;0:1-6. doi:10.1136/tobaccocontrol-2018-054296
'Heat-not-burn' cigarettes still damage lungs. Reuters Health, 21 septembre 2018