Hoger risico op terugkerende longontsteking bij rokers

maandag, 26 juli 2021
Onderzoekers van de Universiteit van Nottingham volgden een jaar lang mensen die in het ziekenhuis terechtkwamen met een longontsteking. Ze wilden nagaan of roken het risico op terugkerende longontsteking en herhaalde ziekenhuisopname verhoogt. Uit hun studie blijkt dat het risico maar liefst 42% hoger is bij rokers. En bij ex-rokers nog steeds 24% hoger dan bij niet-rokers. In een vervolgstudie willen de onderzoekers te weten komen of ex-rokers volledig kunnen herstellen, tot op hetzelfde niveau als niet-rokers en – zo ja – hoelang dat dan duurt.
De studie toont eveneens aan dat oudere mensen, mannen, personen met een laag inkomen en patiënten met een medische voorgeschiedenis vaker opnieuw in het ziekenhuis belanden met een longontsteking. 
De pandemie die we vandaag doormaken, laat ons wederom zien hoe belangrijk het is om zorg te dragen voor onze gezondheid in het algemeen en voor onze longen in het bijzonder…

Stimuleer stoppen met roken

Onderzoekers zijn het er bovendien over eens dat rookstopondersteuning een standaard onderdeel zou moeten zijn van het behandeltraject van mensen met een longziekte. Effectieve ondersteunende maatregelen zijn een gesprek met de behandelende arts of een persoonlijke coaching door een tabakoloog, aangevuld met nicotinevervangers.
Tabakstop helpt iedereen die wil stoppen met roken! Neem gerust contact met ons op. Dat kan elke werkdag van 15 tot 19 uur via het nummer 0800 111 00. Onze tabakologen reiken je de steun en informatie aan die je nodig hebt.
 
Baskaran V, Lim WS, McKeever TM. Effects of tobacco smoking on recurrent hospitalisation with pneumonia: a population-based cohort study. Thorax Published Online First: 18 June 2021. doi: 10.1136/thoraxjnl-2020-216494