Het risico op longkanker is bijna vertienvoudigd bij Australiërs die niet meer dan 1 à 5 sigaretten per dag roken

vrijdag, 4 juni 2021

Nieuw bewijs toont aan dat het risico op kanker toeneemt met elke sigaret, zelfs bij lichte rokers

Vandaag, in aanloop naar de Werelddag zonder Tabak, werd een Australisch onderzoek gepubliceerd. Daaruit blijkt dat roken het risico op 12 soorten kanker aanzienlijk verhoogt en dat 1 op de 7 huidige rokers tijdens zijn leven longkanker zal krijgen.

Het risico op kanker neemt toe met het aantal sigaretten dat per dag wordt gerookt, en zelfs 'lichte' rokers met 1 à 5 sigaretten per dag hebben een bijna 10-voudig verhoogd risico op longkanker.

Deze resultaten komen uit een van de langst lopende longitudinale studies naar gezondheid en ouder worden ter wereld, waarbij meer dan 250.000 Australiërs werden ondervraagd.

Het slechte nieuws over roken en kanker:

Dr. Marianne Weber, één van de betrokken onderzoekers, verduidelijkt het als volgt: "We weten dat roken kanker veroorzaakt. Deze nieuwe gegevens laten zien hoe groot het risico op kanker in Australië is als gevolg van roken, en geven een beeld van de gezondheidseffecten van roken voor Australiërs die in het begin van de 20e eeuw zijn geboren".

"Sommige rokers roken slechts een paar sigaretten per dag maar realiseren zich niet welke kankerrisico's ze lopen. Sigarettenrook bedekt hun mond, keel, slokdarm en longen rechtstreeks met 7000 chemische stoffen, waaronder 69 kankerverwekkende stoffen, en de toename van het kankerrisico, zelfs bij weinig roken, is ernstig."

Wereldwijd was er zeer weinig bewijs over de gevolgen van weinig roken, en voor Australië is dit het eerste grootschalige onderzoek waarin schattingen staan van het risico op kanker als gevolg van roken. De bevindingen van de studie zijn onder andere:

  • Het risico op longkanker neemt toe met 7% bij elke dagelijkse sigaret
  • Voor huidige rokers varieerde het levenslange risico op longkanker van 14% in totaal tot 26% (1 op 4) voor degenen die meer dan 35 sigaretten per dag rookten, vergeleken met 1% risico voor nooit-rokers (1 op 100).
  • Roken van tabak verhoogt aanzienlijk het risico op longkanker, strottenhoofdkanker, leverkanker, slokdarmkanker, blaaskanker, alvleesklierkanker, hoofd- en halskanker, maagkanker, dikke darmkanker, nierkanker en galblaaskanker.

Maar er is ook goed nieuws:

"Het goede nieuws is dat het risico op kanker aanzienlijk was gedaald bij deelnemers die waren gestopt met roken - en hoe jonger ze stopten, hoe beter. Deze resultaten tonen aan dat stoppen met roken veel effectiever is voor het terugdringen van ziekten dan het 'verminderen' van het aantal gerookte sigaretten" volgens Dr. Weber.

Suzanne Gabriels, expert tabakspreventie bij Stichting tegen Kanker vult aan: “Stoppen met roken is van levensbelang. En je staat er niet alleen voor! Tabakstop en de vele tabakologen op het terrein staan klaar om te helpen bij je volgende rookstop. Als Stichting tegen Kanker roepen wij onze overheden op om meer te investeren in rookstopbegeleiding. Wij vragen om de nicotinevervangers zoals –kauwgom of –patches terug te betalen zodat ze voor alle rokers betaalbaar zijn. En om rokers onderling aan te moedigen vragen wij dat de overheden investeren in grote rookstopcampagnes. Tegelijkertijd met andere stoppers de uitdaging aangaan lukt immers zoveel beter”.