Logo

Het gevaar van mentholsigaretten

maandag, 5 augustus 2013

Door het toevoegen van menthol aan sigaretten wordt de smaak ervan aangenamer maar het gevaar voor afhankelijkheid neemt ook toe. Deze methode wordt al lang toegepast door de tabaksindustrie maar zal hoogstwaarschijnlijk worden verboden door een nieuwe Europese richtlijn.

Commentaar van Stichting tegen Kanker

Grotere afhankelijkheid en grote aantrekkingskracht bij jonge meisjes. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat het nog moeilijker is te stoppen met roken als men mentholsigaretten rookt dan met klassieke sigaretten.

Bovendien blijkt de afhankelijkheid ook ernstiger want in deze groep rokers zijn er meer die hun eerste sigaret roken binnen de 5 minuten na het ontwaken. Door de aangenamer smaak inhaleren veel van deze rokers ook dieper waardoor er meer kankerverwekkende stoffen in het lichaam binnendringen. In Europa baart vooral de aantrekkingskracht van mentholsigaretten bij jonge meisjes zorgen, omdat ze de smaak aangenamer vinden.

14% tot 30% van de rokers kiezen voor mentholsigaretten

Stichting tegen Kanker liet een rookenquête uitvoeren waaruit bleek dat 14% van de Belgische sigarettenrokers de variant met menthol gebruiken. Bij vrouwen tussen de 15 en 24 jaar loopt dat percentage zelfs op tot 30% van de rooksters.

Europees verbod

Eind juni 2013 gingen  de ministers van Volksgezondheid van de Europese Unie akkoord  om strengere regels op te stellen zodat sigaretten geen menthol of andere smaakstoffen (zoals vanille, aardbei, chocolade) meer mogen bevatten. Het Europees parlement moet zich echter nog over deze maatregel uitspreken, wat waarschijnlijk in september 2013 zal gebeuren.

Indien het verbod van mentholsigaretten wordt bevestigd, zal het nog enkele jaren vooraleer het vebod  van kracht wordt. 

Verdere info en hulp: Tabakstop: 0800 111 00

L’Avenir on line, 25-07-13; Mediquality, 25-07-13 ; Belga, 24-07-13