Het einde van mentholsigaretten: “Ga voor de muntsmaak, maar laat nicotine achterwege”

dinsdag, 12 mei 2020

Het lot van mentholsigaretten in België wordt bezegeld op 20 mei aanstaande: de verkoop wordt dan verboden. Stichting tegen Kanker vreest dat de gebruikers van mentholsigaretten naar een ander tabaksproduct zullen grijpen en lanceert daarom een sociale netwerkcampagne om hen aan te moedigen om definitief afscheid te nemen van tabak en andere nicotineproducten.

De Stichting zet op haar website vier recepten voor verfrissende muntdrankjes. En dat is meer dan alleen een knipoog naar de smaak van mentholsigaretten:

  • Een “overweldigende” drang naar een sigaret duurt maar enkele minuten. Slaag je erin daaraan te weerstaan, dan dooft die drang vanzelf uit en die opstoten zullen alsmaar verder uit elkaar gaan liggen. Met kleine slokjes genieten van een drankje kan een goede manier zijn om te weerstaan aan de drang om een sigaret op te steken.
  • Stoppen met roken kan gepaard gaan met een gewichtstoename. Maar in tegenstelling tot algemeen aangenomen, beperkt die zich meestal tot enkele kilo’s. Wanneer je terug vrijer kan ademhalen, verlies je die extra kilo’s makkelijk door te gaan sporten! Als je er voor kan zorgen dat je de sigaret niet vervangt door caloriehoudende producten en je geen grotere porties gaat nemen aan tafel omdat alles terug veel beter gaat smaken, kan je je gewicht gewoon op peil houden. Deze caloriearme drankjes kunnen je helpen om de gewichtstoename binnen de perken te houden.

Ontdek hier verfrissende recepten met munt

Waarom worden mentholsigaretten verboden?

Menthol is een vaak gebruikt additief in tabaksproducten. Het zit in de meeste sigaretten, in een lage dosis. Het werkt als een lokaal verdovingsmiddel en kalmeert de prikkelingen die de rook veroorzaakt in de mond, keel en neus. Menthol, in grotere hoeveelheden in mentholsigaretten, creëert ook de smaak en de geur van verfrissende munt.

Deze mentholsigaretten worden vaak ervaren als minder schadelijk voor de gezondheid. Maar dat klopt niet:

  • Menthol verleidt jongere rokers.
  • Door de rook minder prikkelend te maken, jaagt menthol de consumptie de hoogte in.
  • Omdat de rook lekker smaakt, heeft de roker de neiging om harder te inhaleren, waardoor de chemische stoffen dieper de longen indringen. Gevolg: het risico op dieper in de longen gelegen kankers stijgt.

Door nu te stoppen met roken, verlaag je jouw risico op longkanker en op heel wat andere tabak-gerelateerde ziektes.

Af en toe roken: niet zo schadelijk?

Toch wel. Op vlak van gezondheidsrisico’s heeft het aantal jaren dat je rookt ook een grote impact. Dus zelfs al rook je niet vaak, je brengt je gezondheid toch in gevaar.

Bovendien bevatten sigaretten nicotine, een bijzonder verslavende drug. Als je af en toe rookt, loop je het risico om alsmaar vaker een sigaret op te steken zonder erbij stil te staan. En op een dag ben je toch een regelmatige roker …

Is de elektronische sigaret een goed alternatief?

Er zijn betere alternatieven zoals nicotinevervangers of Champix®, die bovendien de beste resultaten leveren als je deze middelen combineert met begeleiding door een tabakoloog.

Wil je toch liever proberen met een e-sigaret, neem je vanaf de start voor om slechts tijdelijk te dampen. Er zijn vloeistoffen voor e-sigaretten met mentholsmaak. Door over te schakelen op de elektronische sigaret, beperk je zeker een deel van de risico’s op tabak-gerelateerde ziektes. Maar deze producten bestaan nog niet zo lang, en we kennen daarom nog niet alle risico’s op lange termijn, dus we raden aan om ze niet te lang te gebruiken. Bovendien blijf je met de e-sigaret ook de handeling gewoon…

Heb je nog vragen? Heb je advies nodig bij het stoppen met roken? Tabakstop is er om je te helpen: