Generatie Rookvrij: voor een jeugd zonder tabak

dinsdag, 29 mei 2018
  • Een campagne om meer rookvrije plaatsen te creëren.
  • Zodat een leven zonder tabak de nieuwe norm wordt voor onze jeugd.

Elke week beginnen in België honderden jongeren te roken. Aan de basis hiervan ligt een simpele logica: zien roken, doet roken. De nieuwe beweging “Generatie Rookvrij” wil dat niemand, vanaf 2019 geboren, ooit nog begint met roken.

Tientallen organisaties, waaronder Stichting tegen Kanker (het moederhuis van Tabakstop) roepen de samenleving op om meer rookvrije plaatsen te creëren, zeker op plaatsen waar veel kinderen en jongeren komen.

Alles in het werk stellen voor een generatie zonder tabak

Generatie Rookvrij wil verantwoordelijken bij gemeenten, sportclubs, jeugdbewegingen, … warm maken om hun locaties of events rookvrij te maken. Als er nog rookzones worden toegestaan, zouden die uit het zicht van kinderen moeten zijn. Zes gemeenten nemen het voortouw en maken binnenkort hun speeltuinen en sportterreinen rookvrij. Vier kinderboerderijen doen hetzelfde met hun domein. Drie ziekenhuizen nemen een voortrekkersrol op.

Als deze beweging verder uitdeint, zal voor de volgende generatie niet roken de nieuwe norm zijn. Dit zal jongeren weerbaarder maken om niet te beginnen met roken.

“Ik blaas liever bellen dan rook”

Dat is de slogan van de symbolische actie die op 31 mei – Werelddag zonder Tabak – zal doorgaan. Verschillende bekende Vlamingen steunen de nieuwe beweging Generatie Rookvrij en zullen bellen blazen samen met kinderen op school.

De initiatiefnemers hopen dat vele andere scholen, jeugdbewegingen, sportclubs, enz. in de loop van het jaar dit bellenblaasvoorbeeld zullen volgen.

En jij? Wil jij ook meewerken aan een rookvrije generatie?

Iedereen kan een bijdrage leveren: door een affiche op te hangen, door een brief te sturen naar de sportclub van zoon of dochter, door bellen te blazen en dit te posten via sociale media met #generatierookvrij.

Op de campagnesite staan tips en communicatiematerialen:

www.generatierookvrij.be

De samenleving is er klaar voor

Uit een nieuwe bevraging van Stichting tegen Kanker blijkt dat 95% van de Belgen achter het recht van kinderen om rookvrij op te groeien staat.

Bekijk hier het volledige persdossier op de website van Stichting tegen Kanker.


Rook jij en wil je graag stoppen om het goede voorbeeld te geven aan kinderen? Tabakstop is er voor jou! Neem contact op met onze tabakologen op 0800 111 00 of surf naar onze Facebook pagina.