Logo

Gekleurde rook voor tabak

woensdag, 27 juli 2011

Een firma heeft in België een aanvraag ingediend bij het ministerie voor volksgezondheid. Ze wil toestemming om 3 nieuwe substanties toe te voegen aan tabak voor sigaretten.

Commentaar van de Stichting

Het tabaksbedrijf heeft toelating gevraagd voor 3 stoffen, waarvan het enige doel uiteraard is om de aandacht van jonge rokers te trekken.

Het additief E133 kleurt sigarettenrook blauw. Dat geeft de roker de kans zich te onderscheiden van de anderen.

Het additief E418 heeft laxerende effecten. Vele mensen roken om naar de wc te kunnen gaan. Het additief zet dus aan tot consumptie. De substantie kan tevens de scherpheid van tabak verminderen. Maar die scherpheid zet nu nog een rem op tabaksgebruik bij jongeren.

Ten slotte zijn er MCT of Medium Chain Triglyceriden: die zorgen ervoor dat het hongergevoel verdwijnt. Het is dus makkelijk denkbaar dat deze substantie het idee zal versterken dat tabak helpt om kilo’s te bestrijden.

Op zich zijn de substanties niet schadelijk, maar in sigarettenrook kunnen zij de verslaving bij jongeren versterken.

De Minister van Volksgezondheid, Laurette Onckelinx lijkt niet bijzonder happig om haar akkoord te geven voor de vraag van de sigarettenfabrikanten. De Hoge Gezondheidsraad moet eerst zijn mening geven aan de minister.

Le Soir 13. 7. 2011