Extra verlofdagen voor niet-rokers

donderdag, 23 januari 2020

In bepaalde bedrijven krijgt wie niet rookt extra verlofdagen. Dit concept werd enkele jaren geleden al ingevoerd in een Japans bedrijf en onlangs ook dichter bij ons, in een Engels aanwervingsbureau.

Geen discriminatie van rokers, volgens de bedrijfsleider

“Ik discrimineer niemand”, verdedigt de bedrijfsleider (zelf roker) zich in een interview met de BBC. “Neem je een rookpauze, akkoord, ik verplicht je niet om te stoppen. Maar drie rookpauzes van 10 minuten per dag komen overeen met 16 dagen en een kwart per jaar! Zelfs één pauze van 10 minuten per dag komt overeen met iets meer dan vijf dagen.” Zijn niet-rokende werknemers worden dus beloond met vier extra vakantiedagen per jaar.

Extra motivatie om te stoppen?

Zou je bereid zijn om te stoppen met roken voor vier extra verlofdagen per jaar? Het zou misschien een extra motivatie kunnen zijn, een duwtje in de rug om tot actie over te gaan.
Maar voor elke poging om te stoppen met roken, is een goede voorbereiding onontbeerlijk. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met je werkomgeving (rokende collega’s, stress, lange autoritten, …) en op voorhand strategieën uitwerken om deze moeilijkheden het hoofd te bieden. Aarzel niet contact op te nemen met de Tabakstop-tabakologen, zij kunnen je daarbij helpen.

Werkgevers, steun jullie werknemers bij hun rookstop

Een van je werknemers wil stoppen met roken en je weet niet hoe je hem of haar kunt helpen?

  • Laat hem/haar weten dat hij/zij gratis hulp kan krijgen bij Tabakstop.
  • Op de website van Tabakstop staat een rubriek voor de naasten. Daar vind je interessante tips.
  • Onze tabakologen staan ook klaar om te antwoorden op je vragen en te luisteren naar je bezorgdheden op 0800 111 00 of via het online formulier.

Bron: RTBF info