E-sigaret: let op met ongecontroleerde producten en met mengelingen

donderdag, 10 oktober 2019

Een maand na de publicatie van ons nieuws hieronder, is ook in België een 18-jarige jongeman bezweken aan een longaandoening die verband lijkt te houden met het foutgebruik van de e-sigaret, namelijk door cannabisproducten toe te voegen aan de vloeistof.  Dit laatste moet nog worden bevestigd door de meest recente analyses. Tabakstop roept op tot voorzichtigheid in het gebruik van de e-sigaret: vermijd het mengen van producten en gebruik alleen gevalideerde vloeistoffen in uw e-sigaret.


  • De e-sigaret is brandend actueel.
  • Tabakstop moedigt vapers aan om enkel in Europa toegelaten producten te gebruiken.
  • De e-sigaret blijft minder gevaarlijk dan de klassieke sigaret.

We lazen onlangs in de pers dat verscheidene sterfgevallen in de Verenigde Staten veroorzaakt zouden zijn door de elektronische sigaret. Daarop volgden hevige reacties (men zou bijna kunnen spreken van een golf van paniek). Tabakstop roept op tot nuancering: niet het toestel zou de oorzaak zijn, maar een verkeerd gebruik ervan.

In de Verenigde Staten zijn onlangs 21 gebruikers van de elektronische sigaret overleden*. De schuldige van dienst: de elektronische sigaret. Maar volgens de eerste bevindingen van het onderzoek ligt niet het toestel aan de basis van de overlijdens, maar wel de gebruikte producten.

Geen olie in de longen!

Het is nog te vroeg om definitieve conclusies te trekken over wat deze personen ziek heeft gemaakt, maar het lijkt erop dat de meeste overledenen THC-olie hadden gebruikt (de psychoactieve stof in cannabis), nochtans afgeraden voor vapen. Naast het feit dat de THC een psychoactief product is, kan het gebruik van olie in de e-sigaret grote longproblemen veroorzaken. De klassieke producten voor e-sigaretten daarentegen bevatten geen oliehoudende bestanddelen maar uitsluitend een wateroplosbare vloeistof.

Kennen we echt de risico’s van de e-sigaret?

In Europa worden de meeste additieven in e-sigaretten ook gebruikt in voeding: ze worden dus als ongevaarlijk beschouwd wanneer ze worden opgenomen door het verteringssysteem. Maar wat gebeurt er wanneer deze producten worden geïnhaleerd, dus opgenomen door de luchtwegen? Het is te vroeg om daar uitspraak over te doen. Het risico op lange termijn wordt nog onderzocht.

Maar een ding is zeker: dampen blijft minder gevaarlijk dan roken. Aangezien er geen sprake is van verbranding, bevat de elektronische sigaret minder kankerverwekkende stoffen die vrijkomen bij het verbranden van tabak dan de klassieke sigaret. Dus als je niet wil stoppen met roken, is het minder gevaarlijk om over te stappen naar de elektronische sigaret dan om de gewone sigaret te blijven roken. Op voorwaarde natuurlijk dat je volledig overschakelt op de elektronische sigaret en deze niet combineert met de klassieke sigaret. Er is geen gezondheidsvoordeel als je blijft roken terwijl je dampt. En ook op voorwaarde dat je gecontroleerde en aangepaste producten gebruikt, bedoeld voor het gebruik van de e-sigaret.

Maar net als de klassieke sigaret kan de elektronische sigaret nicotine bevatten, die kan leiden tot verslaving en ook de bloeddruk kan doen stijgen. “80% van de vapers blijft verslaafd aan de elektronische sigaret”, aldus Dr. Bartsch, pneumoloog en tabakoloog.

Gooi ik mijn elektronische sigaret nu in de vuilbak?

De elektronische sigaret is een nieuw toestel. Daarom is het tot op heden onmogelijk om de gezondheidseffecten te kennen van de elektronische sigaret op lange termijn. Maar je kan wel enkele voorzorgsmaatregelen in acht nemen:

  • Niet roken of dampen is het veiligst voor de gezondheid.
  • Het is aangeraden de elektronische sigaret enkel te gebruiken als rookstopmiddel en het gebruik ervan op termijn af te bouwen. Vraag advies aan de tabakologen van Tabakstop op het gratis nummer 0800 111 00 of via het online formulier.
  • Gebruik de vloeistoffen waarvan de samenstelling is gecontroleerd en goedgekeurd.
  • Waag je niet op de online zwarte markt: koop navullingen altijd in een gespecialiseerde winkel.
  • Gebruik nooit oliehoudende vloeistoffen of stoffen die niet bedoeld zijn voor de e-sigaret, zoals cannabisolie.
  • Geef de voorkeur aan vloeistoffen met één enkel aroma (munt, aardbei, …) en niet de “cocktails”. Wetenschappers onderzoeken de schadelijkheid van deze moleculen op korte en middellange termijn, maar ze kunnen onmogelijk alle combinaties bestuderen van de 1 200 bestaande molecules!
  • Begin niet te experimenteren: meng nooit zelf vloeistoffen.

Meer info over de elektronische sigaret

*Op 8 oktober.

Bronnen: