De waarschuwingsboodschap op de sigaret zelf zetten, een goed idee?

donderdag, 11 juni 2020

Zou het ooit mogelijk zijn om een waarschuwingsboodschap af te drukken op de sigaret zelf? Het is een idee dat in Canada en Schotland wordt overwogen, om sigaretten nog onaantrekkelijker te maken.

Een studie naar sigaretten “met een boodschap”

Er werd in Schotland een studie uitgevoerd rond dit idee, bij 120 personen van 16 jaar en ouder. De deelnemers moesten hun mening geven over sigaretten waarop de boodschap “smoking kills” stond (“Roken is dodelijk”).

Niet te missen…

De idee is dat het zo moeilijk wordt om gezondheidswaarschuwingen over het hoofd te zien. Deze boodschap zou dan een verderzetting zijn van de beelden en waarschuwingen die nu al op de pakjes staan en die makkelijk weg te moffelen zijn. Een boodschap op de sigaret zelf is daarentegen moeilijk te vermijden en blijft ook zichtbaar op de peuk in de asbak, zowel voor de roker als voor zijn omgeving.

Wat vonden de deelnemers ervan?

Voor sommige deelnemers aan de studie was het feit dat de hele omgeving deze boodschap op de sigaret kan lezen een minpunt, omdat het een negatief beeld creëert en gênant kan zijn.

Sommige deelnemers vonden de boodschap deprimerend, anderen zorgwekkend of afschrikwekkend. Heel wat deelnemers vonden dat deze maatregel hun gedrag of dat van anderen zou kunnen veranderen, tot zelfs hun gebruik zou kunnen verminderen of hen doen stoppen met roken.

Iedereen was het erover eens dat boodschappen op de sigaretten jongeren, niet-rokers en personen die nog maar net zijn begonnen met roken kunnen ontmoedigen.

Op basis van deze resultaten hebben de onderzoekers zich positief uitgesproken over het aanbrengen van boodschappen op de sigaretten. Ze zien dit idee als een nieuw wapen in de strijd tegen tabaksgebruik bij jongeren.

Een idee voor bij ons?

In België is er op dit moment nog geen sprake van het afdrukken van boodschappen op sigaretten, maar ons land heeft net het gebruik van neutrale pakjes opgelegd, waarop gezondheidsboodschappen duidelijker in de verf staan. Een grote stap vooruit in de strijd tegen tabaksgebruik bij jongeren.

Meer weten over de neutrale pakjes

Bronnen:

www.cnews.fr

www.tandfonline.com