Is de gewichtstoename na een rookstop schadelijk voor de gezondheid?

maandag, 29 oktober 2018

Voor veel rokers is een betere gezondheid een van de voornaamste redenen om te stoppen met roken. Maar vaak gaat zo’n rookstop gepaard met gewichtstoename … die ook slecht is voor de gezondheid. Is stoppen met roken dan wel goed voor onze gezondheid? Dat blijkt toch wel degelijk het geval!

Een nieuwe Amerikaanse studie* toont aan dat rokers die aankomen na een rookstop nog altijd een betere gezondheid hebben dan toen ze nog rookten.

De onderzoekers onderzochten het aantal gevallen van diabetes en andere gezondheidsproblemen die verband houden met gewichtstoename bij personen die zijn gestopt met roken. Ze vonden tot zes jaar na de rookstop een lichte stijging van het risico op diabetes type 2 bij ex-rokers in vergelijking met rokers.  Hoe meer gewichtstoename na de rookstop, hoe hoger het risico. Dit verhoogd risico is evenwel van voorbijgaande aard en daalt na zes jaar.

Maar de ex-rokers die het meest zijn aangekomen, hebben toch nog een 50% lager risico op vroegtijdig overlijden dan wie is blijven roken.

Je gewicht onder controle houden wanneer je stopt met roken

Na een rookstop gaan sommige rokers meer eten en snoepen, of veranderen ze hun eetgewoontes en komen dan veel aan. Niet roken verandert bovendien het metabolisme, wat soms resulteert in enkele extra kilo’s.

Maar over het algemeen bedraagt de gemiddelde gewichtstoename slechts 2 tot 4 kilo als je let op wat je eet. Een nicotinevervanger gebruiken tijdens het stoppen helpt ook om minder aan te komen.

Vind je het moeilijk om op je voeding te letten, praat er dan over met je behandelende arts. Op de site van VBVD vind je een erkend diëtist in jouw buurt.

De tabakologen van Tabakstop kunnen je ook adviseren. Neem gratis contact op via het nummer 0800 111 00 of via het online formulier.

Stoppen met roken en diabetes

Voor een optimale gezondheidsopvolging, is het diabetici aangeraden hun arts te raadplegen wanneer ze stoppen met roken en eventueel aankomen.

*Bron: The New England Journal of Medicine: Smoking Cessation, Weight Change, Type 2 Diabetes, and Mortality