Cannabisgebruik verhoogt het risico op depressie

maandag, 13 maart 2017
  • Cannabis vaak gebruikt om angst te verlichten
  • Maar werkt vervolgens averechts
  • Wees voorzichtig met zelfmedicatie!

Denk jij ook, zoals veel cannabisgebruikers, dat de stof emotionele problemen, depressie of angstgevoelens kan verlichten? Een studie toont aan dat dit niet klopt en dat cannabis op lange termijn zelfs het risico op depressie verhoogt.

Een studie bij Amerikaanse studenten

Dit onderzoek werd uitgevoerd in de Verenigde Staten, in Colorado, een staat waar de recreatieve consumptie van cannabis wettelijk is toegelaten. De onderzoekers wilden nagaan op welke manier cannabis de emoties beïnvloedt. Ze hebben een vragenlijst geanalyseerd rond cannabisgebruik en emotionele problemen en depressie, die werd afgenomen bij 178 studenten.

Angstiger en depressiever dan voordien …

De onderzoekers hebben vastgesteld dat het cannabisgebruik de respondenten angstiger en depressiever maakte dan ze voordien waren. De studenten met een klinische depressie, die hadden vermeld dat ze cannabis gebruikten om hun depressiesymptomen te verlichten, waren depressiever na cannabis te hebben gebruikt. Dezelfde vaststelling werd gedaan bij personen met angstproblemen. Andere onderzoeken suggereren dat cannabisgebruik bij aanvang kan helpen bij het verlichten van angstgevoelens en depressie, maar dat de cannabis later een averechts effect heeft.

Niet in de val van de zelfmedicatie trappen

Cannabis nemen als zelfmedicatie zou dus de emotionele problemen doen toenemen. De auteur van het onderzoek bevestigt: “Als personen die lijden aan angst- en depressieve stoornissen zelf besluiten om cannabis te nemen, versterken ze hun problemen”.

https://peerj.com/articles/2782/