Bescherm je kinderen tegen passief roken!

dinsdag, 22 november 2016
  • Ook passief roken tijdens de zwangerschap is gevaarlijk voor het kind.
  • Verhoogd het risico op ademhalingsaandoeningen, astma, wiegendood,… 
  • Het raam openzetten tijdens het roken is niet voldoende.

Er wordt vaak gepraat over sterfgevallen ten gevolge van tabaksgebruik bij de rokers zelf, maar nog niet genoeg over aandoeningen en overlijdens bij kinderen die worden blootgesteld aan het rookgedrag van hun omgeving. De enige manier om hen te beschermen tegen de gevolgen van passief roken is te zorgen voor een 100% rookvrije omgeving.

De secundaire rook is de giftigste

De rook die vrijkomt uit een sigaret (secondaire rook) is schadelijker dan de rook die de roker zelf inhaleert (primaire rook). Wanneer een roker “trekt” aan zijn sigaret, ligt de temperatuur van het brandende uiteinde veel hoger (800°C) dan wanneer de sigaret uit zichzelf opbrandt (500°C). Deze onvolledige ontbranding produceert een groter aantal giftige stoffen. Je vindt hier meer informatie. Deze secundaire rook wordt ook door de omgeving ingeademd, waaronder kinderen. Kinderen zijn (vaak) gevoelig(er) voor deze giftige stoffen, die ook door de placenta heen dringen en de foetus bereiken.

Risico’s tijdens de zwangerschap

Wanneer een zwangere vrouw (passief) rookt, stijgen de risicofactoren voor de zwangerschap: miskramen, groeiachterstand in utero, prematuriteit, prematuur breken van de vliezen, enz. Roken tijdens de zwangerschap, waarbij het ongeboren kind dus passief rookt,veroorzaakt bij het kind na de geboorte niet alleen diverse ademhalingsaandoeningen, maar ook andere pathologieën zoals obesitas of aandoeningen die het centrale zenuwstelsel aantasten.

Risico’s bij de geboorte

Het tabaksgebruik van de moeder tijdens de zwangerschap blijft ook na de geboorte van de baby doorwerken door een verhoogd risico op postnataal overlijden. We zien ook nicotineontwenningsverschijnselen bij baby’s van wie de moeder meer dan 10 sigaretten per dag rookte tijdens de zwangerschap.
Als het kind na de zwangerschap blootgesteld wordt aan het tabaksgebruik van zijn entourage, stijgt het risico op wiegendood. De baby loopt ook meer risico op ademhalingsaandoeningen: astma, piepende ademhaling, bronchiolitis, …

Hoe kan je kinderen doeltreffend beschermen tegen passief roken?

Zwangere vrouwen: de enige echte optie is om te stoppen met roken. We hebben hieromtrent onlangs nog nieuwe informatie gepubliceerd.

Thuis en in de auto is het creëren van een 100% rookvrije omgeving de enige mogelijkheid. Daarom:

  • Stoppen met roken is de beste oplossing voor alle leden van het gezin.
  • Als je niet wenst of er niet in slaagt te stoppen, ga dan buiten roken om een rookvrije omgeving te kunnen garanderen.
  • Het raam openzetten, roken onder de dampkap of enkel roken wanneer de kinderen er niet zijn (bijvoorbeeld ’s avonds) is niet voldoende, want de rook dringt overal in door en blijft heel lang hangen, zelfs al is de geur verdwenen.
  • Je moet ook vermijden om een baby in de armen te nemen wanneer je kleren doordrongen zijn van tabaksrook.

Dankzij de campagne “Binnen roken is nooit oké” van Kom op tegen kanker, vind je veel informatie over dit onderwerp op http://www.nooitbinnenroken.be/

Magazine Gunaikeia, 20/07/2016