België één van de “minst gezonde” landen ter wereld

dinsdag, 7 november 2017
  • Een studie rangschikt landen volgens leefstijl
  • Tabak, alcohol en obesitas horen bij de criteria
  • België is een slechte leerling

De studie Clinic Compare (https://blog.cliniccompare.co.uk/most-unhealthy-countries), analyseert landen in de wereld op basis van hun alcohol- en tabaksgebruik en hun obesitaspercentage. De Oost-Europese landen en de Verenigde Staten zitten bij de ongezondste landen ter wereld. De Afrikaanse landen zijn dan weer de beste leerlingen van de klas. Deze rangschikking is gebaseerd op de gegevens van de WGO, het World Factbook van de CIA en de World Lung Association.

Tabak, alcohol en obesitas in de vuurlinie

Ziektes zoals kanker, diabetes en hartaandoeningen worden mede veroorzaakt door een ongezonde leefstijl (regelmatig en overdadig gebruik van alcohol en tabak, en een onevenwichtig voedingspatroon). Ze behoren tot de voornaamste oorzaken van vroegtijdig overlijden in de wereld. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) vindt dat de maatregelen die nu worden genomen om dit type aandoeningen af te remmen onvoldoende zijn. 

België nog minder gezond dan de buurlanden

België blijkt een barslechte leerling. Sommige Europese landen en de Verenigde Staten zitten in de top 10 van ongezondste landen. Binnen Europa is de Belgische bevolking minder gezond dan die in de buurlanden. België zit zelfs in de groep van “minst gezonde” landen ter wereld.

De republiek Tsjechië wordt beschouwd als “minst gezonde” land (11de grootste consument van sigaretten en grote consument van alcohol – een gemiddelde van 13,7 liter pure alcohol per jaar). Algemeen is Oost-Europa de minst gezonde regio ter wereld. 

Afrika vooraan in het klassement

Op het Afrikaanse continent leeft men dan weer het gezondst volgens de gehanteerde criteria van deze studie. Heel wat landen uit deze regio worden momenteel nog niet zo erg getroffen door allerlei “welvaartsziektes”. Grote tabaksbedrijven zien de jonge gezonde bevolking uit Afrika als een enorme groeimarkt en doen er alles aan om de Afrikaanse jongeren naar de sigaretten te lokken.  Als ze daar in slagen, zal het aantal long- en andere kankers binnen twintig jaar enorm toenemen in dat continent.

Bron: 

http://www.levif.be/actualite/sante/quels-sont-les-pays-les-moins-sains-...

https://blog.cliniccompare.co.uk/most-unhealthy-countries