Al na vijf jaar zonder sigaretten daalt het risico op kanker

dinsdag, 26 juni 2018
  • Nieuw onderzoek naar het stoppen met roken en het risico op longkanker.
  • Het risico op longkanker daalt significant in de 5 jaar na de rookstop.
  • Een reden te meer om nu te stoppen met roken.

Amerikaanse onderzoekers van het University Medical Center in Nashville (Tennessee, USA) deden onderzoek naar het stoppen met roken en het risico op longkanker.
Volgens hen doet stoppen met roken het risico op longkanker significant dalen in de 5 jaar na de rookstop.

Verstokte rokers lopen groter risico op kanker

Er werden 8.907 deelnemers gevolgd tijdens een dertigtal jaar. In die periode werden er 284 gevallen van longkanker gediagnosticeerd. In bijna 93% van die gevallen ging het om verstokte rokers (personen die 21 jaar of langer minstens één sigarettenpakje per dag hadden gerookt).

Maar dat risico daalt al sterk na vijf jaar zonder sigaretten

De onderzoekers hebben ook vastgesteld dat het risico op longkanker bij voormalig verstokte rokers vijf jaar na hun rookstop al met 39% was gedaald, in vergelijking met wie was blijven roken.
En het risico bleef dalen met het verstrijken van de tijd.

Een reden te meer om nu te stoppen met roken: je risico op longkanker daalt snel, zelfs al ben je een “verstokte” roker!

Alle ex-rokers lopen niettemin een risico

Toch verduidelijken de onderzoekers dat oud-rokers een hoog risico blijven lopen op de ziekte, zelfs meerdere jaren na de rookstop.
Volgens de resultaten van dit onderzoek, lopen ex-rokers 3 keer meer risico op longkanker dan wie nooit heeft gerookt, zelfs 25 jaar nadat ze zijn gestopt.

Stoppen met roken is van levensbelang

“Als je rookt, is het NU het moment om ermee te stoppen”, verklaart Hilary Tindle, één van de auteurs van de studie.

Twijfel dus niet om te stoppen met roken! Onze gratis Tabakstop-dienst kan je daarbij helpen. Bel onze tabakologen op het gratis nummer 0800 111 00.

Welk effect heeft roken op je lichaam?

Meer info over het onderzoek

De onderzoekers hebben kankerprevalentiedata gebruikt uit de “Framingham Heart Study” die de medische gegevens van de bewoners van de stad Framingham in Massachusetts analyseert. Deze “Framingham” studie omvat gegevens omtrent bloeddruk, hoge cholesterol en kanker en noteerde gedurende 25 tot 34 jaar, om de 2 tot 4 jaar, de tabaksconsumptie van 8.907 deelnemers. Zo kon de evolutie op lange termijn van de gewoontes van rokers worden gevolgd.

Bronnen: De resultaten van deze onderzoeken werden weergegeven in Journal of the National Cancer Institute