Af en toe roken, blijft roken!

vrijdag, 18 september 2020
Sommige rokers kiezen ervoor om minder sigaretten te roken, zonder voornemen om er helemaal mee te stoppen. Anderen beperken hun tabaksgebruik tot bepaalde gelegenheden of specifieke momenten van de dag. Een goed idee? Een studie deed onderzoek naar deze gelegenheidsrokers en naar de risico’s voor hun gezondheid.
 
Volgens de resultaten van deze studie is occasioneel roken niet zonder risico. Mensen die minder dan 10 sigaretten per dag roken lopen meer risico om te sterven aan longkanker dan niet-rokers. Dat geldt ook voor ademhalingsaandoeningen. Er is dus geen niveau waarop tabaksgebruik ongevaarlijk is.

Je tabaksgebruik verminderen?

Minder roken zal waarschijnlijk niet het door jou verhoopte effect hebben op je gezondheid. Het aantal jaar dat je rookt heeft ook een grote impact. Dus zelfs al rook je niet vaak, je brengt altijd je gezondheid in gevaar.
 
Bovendien bevatten sigaretten nicotine, een bijzonder verslavende drug. Door af en toe te roken, loop je het risico om ongemerkt alsmaar vaker een sigaret op te steken. En op een dag rook je toch regelmatig…

Enkele korte tips:

  1. Niet roken, zelfs niet occasioneel, blijft het best voor je gezondheid.
  2. Rook je, stop er dan volledig mee, in een keer. Er bestaan hulpmiddelen. Vraag advies aan Tabakstop of aan een professional.
  3. Je rookt veel? Minder gaan roken is nooit een slecht idee. Maar het blijft een oplossing op korte termijn, in afwachting van een volledige rookstop. 
De Tabakstop-tabakologen luisteren, informeren en begeleiden je gratis op het nummer 0800 111 00 of via het online formulier.
 
Bron: Virtueel internationaal congres van de European Respiratory Society, 2020, voorgesteld op 3 september 2020.