Getuigenis

Scorpio

Deel jouw ervaring

Heb jij proberen stoppen met roken? Jouw verhaal kan anderen helpen!

Vertel het ons

Ik ben beginnen werken en roken op mijn 14de.
Financiële voordelen
Gezondheidsvoordelen
Als 14 jarige ben ik in 1957 aan de NMBS begonnen en was er terecht gekomen in een wereld van volwassenen, allemaal rokers.
De ene en de andere presenteerde mij al eens een sigaret en uiteindelijk heb ik er één aangenomen en opgestoken omdat het toen stoer leek zoiets van " Het is geen man als hij niet roken kan".

Van ééntje kwam een pakje (toen Timo en Almos = 4,50 BEF).
Later ben ik overgestapt naar groene Sint Michel en algauw kwam ik met een pakje per dag niet toe.
Ik leerde een meisje kennen die later mijn vrouw is geworden, ook zij rookte, dus niets aan de hand.

Kort nadat we getrouwd waren kreeg ik te kampen met maagzweren en moest mij op een bepaalde dag in augustus 1966 aanmelden bij een radioloog om er foto's van mijn maag te laten nemen.
Rond 08.15u had ik een sigaret gerookt en verder stond ik daar bloed nuchter op de afspraak te 10.45u.
Die dokter keek eerst door mijn binnenste en gaf de volgende commentaar : "Ge zijt wel nuchter maar ge hebt toch al gerookt zie ik".
Dit sloeg mij met verstomming en ik stelde hem de vraag hoe hij dit kon hebben gezien. "Door de nicotine die met het speeksel meegaat naar de maag" was het antwoord.

Thuis gekomen heb ik mij de bedenking gemaakt: als de sporen van één sigaret al zichtbaar zijn in de maag, wat moet dat zijn van een gans pakje in de longen? Toch slaagde ik er niet in om tijdens de opgelegde therapie het roken op te geven. Die gedachte bleef in mijn hoofd spelen en pas op 12.10.1967 ben ik er in geslaagd definitief het roken op te geven zonder enige hulp noch hulpmiddelen (mijn vrouw was al eerder gestopt). Ik ben niet buitensporig gaan eten noch drinken. De geur en de smaak van tabak zijn met de dagen steeds vager geworden en daarmee ook de drang naar sigaretten. In het jaar daarop ben ik wel 13 kg bijgekomen maar dat had ik er graag voor over. Toen ik ben gestopt in 1967 kostte een pakje van 25 sigaretten 13,25 BEF, nu??? De vele reizen die wij hebben gemaakt zijn door het niet roken betaald geworden.
72