Getuigenis

Kurt

Deel jouw ervaring

Heb jij proberen stoppen met roken? Jouw verhaal kan anderen helpen!

Vertel het ons

Je kan vlug aan de verslaving weerstaan
Tabakstop
Na drie jaar terug beginnen roken op 01 januari 2022.
Het klassieke hervalverhaal: je bent in gezelschap, je 'schooit' een sigaretje, nog eentje... tot je beslist: 'stop met schooien en koop een pak sigaretten/roltabak'.
Eens je beslist te kopen ben je (opnieuw) vertrokken, Je hebt er tenslotte voor betaald en daar wil je iets voor terug: het gelukzalig momentje van het opsteken van een sigaret en het (diep) inhaleren van de rook.
En dat is wat een sigaret bij de meeste mensen doet (voor wie er zou aan twijfelen): het bezorgt je kleine dopamine-momentjes.
Hier zit de sleutel van het gevaar voor verslaving en het hervallen.

Waarom dan toch gestopt op 24 december?
Mentaal was ik al een tijdje bezig met de gedachte om te stoppen. Die mentale voorbereiding was voor mij belangrijk.
Het was de noodzakelijke aanloop om op een gegeven moment daadwerkelijk te stoppen.
De recente prijsstijging van tabak was een katalysator. Als je telt wat roken per maand kost, dan heb je er een vaste maandelijkse kost bij,
Voor een gemiddelde roker lopen de kosten op naar 250 euro/ maand.
Vermenigvuldig dat maal 12 (maanden) en je komt uit op een aardige som. Geld dat je kan sparen of besteden aan noodzakelijke of nuttige uitgaven.
Ook een belangrijke aanleiding om te stoppen was mijn eerste gesprek een tweetal weken geleden met een rookstopbegeleider van Tabakstop.
De toelichting over hoe tabakverslaving werkt en hoe dit aan te pakken, heeft me gesterkt om daadwerkelijk met het stopproces te beginnen.
Ondertussen bijna een week gestopt. Was het gemakkelijk? Nee, de eerste twee dagen waren de hel, het gevoel van mentale kiespijn.
De derde dag, mede dankzij Nicorette kauwgum, voelde aan als een bevrijding.
Vandaag zijn er al veel momenten tijdens de dag waarop ik de sigaret vergeet, alsof ik al lange tijd ben gestopt.
Om maar te zeggen, stoppen met roken is (de eerste dagen) lastig, maar toch merkwaardig hoe vlug je aan die verslaving kunt weerstaan, mits hulp(middelen) en de nodige motivatie. Doen!
56