Getuigenis

Karel

Deel jouw ervaring

Heb jij proberen stoppen met roken? Jouw verhaal kan anderen helpen!

Vertel het ons

Anderen vochten voor mijn leven..
Gezondheidsvoordelen
Op 1 juli 2017 bevond ik me in een benarde situatie.
Er lag namelijk een man half op mij in de operatiekamer op spoed in Gasthuisberg. Hij had juist een gat in mijn pols gemaakt langs waar hij een tube inbracht zodat hij gemakkelijker een stent kon inbrengen in de kransslagader van mijn hart.

De bedoeling was om een balonnetje in mijn slagader in te brengen, zodat hij een verstopping kon weg werken.
En voor die verstopping had ik zelf gezorgd, onder meer door het roken van pakweg 1 pak sigaretten per dag sinds ik mijn 14 jaar.
Dat is 45 jaar geleden. Bereken maar eens hoeveel sigaretten, geld en teer dat is.

Op dat moment is iemand aan het vechten voor jouw leven dat jijzelf grondig naar de vaantjes hebt geholpen en je vervloekt elke trek die je ooit van zo'n kankerstaafje hebt genomen.

Als je dat hebt meegemaakt, dan heb je geen andere motivatie meer nodig om van die dingen af te blijven, laat staan ze op te steken.
Ik moet enkel dat beeld van die operatiekamer oproepen en me de stem herinneren van de dokter die zei: "Het is een zware, deze - hou jullie klaar indien nodig voor reanimatie".
Dan weet je dat ze het over jou hebben en dat je bijna het laatste treetje van de trap heb bereikt.

Spijtig dat je deze gedachten en gevoelens niet kan doorgeven aan anderen, er bestaat geen betere reanimatie om te stoppen, of liever, om niet te beginnen met roken.

Ik heb geluk gehad want ik ben er nog, al loop ik nu rond met 2 stents rond mijn hart.
Zorg dat je niet in diezelfde situatie geraakt, het is niet te beschrijven hoe huiveringwekkend het is als je "live" meemaakt hoe anderen aan het vechten zijn voor jouw leven.....
59