Getuigenis

Jean

Deel jouw ervaring

Heb jij proberen stoppen met roken? Jouw verhaal kan anderen helpen!

Vertel het ons

De burgemeester heeft mijn leven gered en ik ben gestopt!
Gezondheidsvoordelen
Motivatie
Hoi,

Ik ben 55 jaar, gehuwd en heb een dochter van 27 jaar.
Zelf dacht ik dikwijls aan stoppen met roken maar de vraag was altijd: hoe?
Ik kreeg het lichamelijk moeilijker maar er waren teveel problemen binnen onze families en rondom mij zodat het moeilijk was om te stoppen. Ik rookte zo'n 15 sigaartjes per dag.

Op zaterdag 15 november ging ik naar een feest van Vlaams parlementslid en burgemeester van Meeuwen-Gruitrode, Lode Ceyssens.
Ik was juist binnen en had de mensen een goedendag gezegd en plots voelde ik me niet goed. Enige tijd later lag ik in een ziekenwagen richting Jessa ziekenhuis in Hasselt. Gelukkig is de gemeente Meeuwen-Gruitrode een hartveilige gemeente en hebben zij daar enkele AED-apparaten (automatisch externe defibrillator). De burgemeester wist hoe hij zo'n toestel moest bedienen want hij had er een opleiding voor gevolgd. De hartstilstand was veroorzaakt door verschillende verstopte aderen. De dokters hebben dan ook onmiddellijk die aderen open gemaakt en stents geplaatst.

Hun vraag was natuurlijk, rookt u? Gelieve onmiddellijk te stoppen want zo'n geluk van reanimatie krijg je nooit meer. Ik heb dan ook vanaf die dag niet meer gerookt. In het begin was dit niet zo moeilijk omdat ge met een genezingsproces bezig bent. Na twee maanden wordt het wat moeilijker: meer lege tijd enz. Ik probeer het toch vol te houden omdat de dokters zeggen dat ik niet lang te leven heb als ik terug begin te roken.
Zo'n stents kunnen daar niet tegen?? Ik twijfel er niet aan en zal het zeker volhouden om niet meer te roken want één waarschuwing is voldoende denk ik en ik heb ook teveel afgezien.

Mijn oproep is: stop met roken want niet overal staan er AED's (bvb in mijn eigen gemeente Dilsen-Stokkem zijn er geen) om je leven te redden.
Ik ben nu nog bezig met de revalidatie en krijg meer en meer goesting om te blijven sporten.
Nog iets: ik heb ondertussen 60 dagen X 5 euro verdiend! Dit verhaal wilde ik met jullie delen.
55