Stoppen met roken met de e-sigaret

De e-sigaret kan je helpen om te stoppen met roken of kan zorgen voor een minder risicovol rookgedrag. De e-sigaret kan ook gecombineerd worden met andere hulpmiddelen om te stoppen met roken.


Een nieuw hulpmiddel bij een rookstop

Je hebt misschien al geprobeerd om te stoppen met roken en je kreeg misschien te maken met zeer onaangename ontwenningsverschijnselen. De nicotine in de tabaksrook is een drug en de ontwenning van nicotine laat zich snel en duidelijk voelen.

Om de ontwenning te verlichten, stellen tabakologen vaak voor om nicotine te nemen onder de vorm van nicotinevervangers, te koop in de apotheek (patches, tabletten, enz.). Deze hulpmiddelen zijn erkend in de medische wereld want het is wetenschappelijk bewezen dat ze helpen bij het stoppen met roken.

In 2015 vaardigde de Hoge Gezondheidsraad een advies uit over de elektronische sigaret. Volgens dit advies leveren de in de wetenschappelijke literatuur gepubliceerde experimenten bemoedigende resultaten op over de efficiëntie van de e-sigaret bij het verminderen of stoppen met roken. Er zijn echter nog niet voldoende gegevens beschikbaar om hier met zekerheid uitspraken over te doen.  
Hier kunt u het volledige advies lezen.

Je kan de e-sigaret gebruiken als nicotinevervanger. Maar dan moet je wel een e-sigaret kopen met nicotine en een krachtig model kiezen. Er bestaan intussen al 3 generaties e-sigaretten en enkel de 2de en de 3de generatie bleken voldoende krachtig om nicotine toe te dienen.

Het principe van de nicotinevervangers en de e-sigaret berust in beide gevallen op de geleidelijke afbouw van de doses nicotine om zo de hersenen zachtjes te laten ontwennen. In deze tussenfase neem je nog nicotine in, maar ontsnap je aan de meer dan 4.000 chemische stoffen in de tabaksrook (waarvan er zo’n 70 kankerverwekkend zijn).  Met de e-sigaret is er blootstelling aan andere stoffen, maar het risico is kleiner en het gebruik blijft beperkt tot de ontwenningsperiode.


De e-sigaret combineren met andere methodes

De e-sigaret kan gecombineerd worden met andere nicotinevervangers, bijvoorbeeld met patches. Indien je als roker meer dan de 21 mg nicotine uit een patch nodig hebt, kan je die combineren met orale vervangers (tabletten, kauwgum, spray, inhaler, …) of met de e-sigaret met nicotine. Deze combinatie resulteert in een dosering die nodig is om op een comfortabele manier te ontwennen. Orale nicotinevervangers zorgen voor kleine nicotinepieken in het organisme zodat je de drang naar een sigaret beter kan opvangen.


Zich laten begeleiden door een tabakoloog

Het is niet altijd eenvoudig om de juiste keuzes te maken. Daarom raden we je aan om je  te laten begeleiden door een tabakoloog: zowel vooraf (voorbereidende fase) als tijdens de eerste periode na de rookstop. De e-sigaret kan je helpen bij de fysieke ontwenning van de nicotine, maar er moet ook rekening worden gehouden met de psychologische en gedragsaspecten van de verslaving. Na de rookstop kan de tabakoloog ook tips geven om niet te hervallen. Waar kan je een tabakoloog vinden? Hier kan je help vinden in jouw buurt.


En als ik niet volledig kan stoppen met roken?

Wat moet je doen als je de e-sigaret gebruikt om minder sigaretten te roken, maar nog altijd blijft doorroken? Stel jezelf de volgende twee vragen:

  1. Gebruik ik een kwalitatieve e-sigaret die de nicotine correct verspreidt?
    Informeer in een erkende winkel naar een kwalitatieve e-sigaret. De verkopers kunnen je adviseren bij je keuze voor het juiste model, aroma en dosering van de nicotine. Koop niet online: het is verboden en je geniet niet van persoonlijk advies.
  2. Voldoet de dosering van de nicotine in mijn elektronische sigaret?
    Ga na of de dosering van de nicotine in je e-sigaret correct is. Enkel een dosering die beantwoordt aan je dagelijkse behoefte aan nicotine zal je helpen volledig te stoppen met roken.