Dampen zonder te kunnen stoppen met roken

De ideale situatie is om zowel te stoppen met roken als te stoppen met dampen.
Sommigen kiezen voor de e-sigaret om te minderen zonder volledig te stoppen met roken. Anderen blijven aan het dampen vasthangen gedurende een hele lange periode, zonder de wens om het dampen af te bouwen. Ons advies blijft om de e-sigaret tijdelijk te gebruiken als een tussenstap naar een volledige nicotine stop en om in deze tussenperiode volledig over te schakelen naar dampen.  

De e-sigaret gebruiken is veiliger dan de tabakssigaret maar is zeker niet risicovrij. Er zijn nog onvoldoende gegevens bekend om langetermijn-risico’s juist in te schatten. 

Tenslotte is er geen gezondheidswinst als je blijft roken terwijl je dampt.

Heel wat dampers getuigen dat hun gezondheid erop vooruit is gegaan nadat ze gestopt zijn met tabak en dit ondanks hun dagelijks gebruik van de e-sigaret: verbeterde ademhaling, verlichting van longproblemen, betere conditie… Er is inderdaad sprake van een daling van de gezondheidsrisico’s op korte termijn. Het is dus beter te dampen dan te roken, daar is iedereen het over eens!

We raden wie nog nooit heeft gerookt, zoals jongeren, ten stelligste af om te beginnen dampen. Als je geen nicotine inademt, kan je er immers niet aan verslaafd geraken. Lees zeker nog eens onze 10 praktische tips om te stoppen met roken met de e-sigaret.

 

Wat als je nog altijd blijft doorroken?

Wat moet je doen als je de e-sigaret gebruikt om minder sigaretten te roken, maar nog altijd blijft doorroken? Stel jezelf de volgende vragen:

  • Wanneer zie ik mezelf gestopt met roken? Stel een plan op. Een tabakoloog kan je hierbij helpen.
  • Gebruik ik een e-sigaret van de nieuwste generatie en krijg ik voldoende nicotine binnen? Vraag in een dampwinkel advies over de verschillende modellen en hoe ze te gebruiken.
  • Voldoet de dosering van de nicotine in mijn elektronische sigaret? Enkel een dosering die beantwoordt aan je dagelijkse behoefte aan nicotine zal je helpen volledig te stoppen met roken. Als zware roker kan je de e-sigaret combineren met andere nicotinevervangers, bv. nicotinepleisters, om zo beter te doseren en te voorkomen dat je constant aan je e-sigaret moet trekken om voldoende nicotine te krijgen. Vraag eventueel raad aan een gezondheidsprofessional (Tabakstop, privé tabakoloog, arts, apotheek).

De e-sigaret bevat minder schadelijke stoffen dan tabaksproducten.
Het kan dus gezien worden als een vorm van risicovermindering bij rokers die nog niet kunnen stoppen.

Heb je vragen omtrent stoppen met roken of dampen, bel Tabakstop, wij kunnen je helpen! Een gesprek met Tabakstop hoeft niet direct te gaan over de rookstop zelf maar kan ook gewoon over je motivatie en twijfels gaan.