Hoe werkt verslaving?

La dépendance de la cigarette

Verslaving of afhankelijkheid begint als je niet meer zonder de consumptie van een bepaalde stof kunt, zelfs wanner je weet dat die schadelijk is voor je gezondheid.

Van de consumptieproducten die als verslavend zijn erkend, komt het gebruik van tabak op de eerste plaats, vóór alcohol, heroïne en cocaïne.

In het begin kan roken je enigszins een goed gevoel geven. Helaas slaat dit snel om naar een gevoel van gemis tussen twee sigaretten.

Nicotine is de voornaamste oorzaak van die verslaving. Maar andere chemische stoffen die aan tabak worden toegevoegd, zoals ammoniak, versterken de werking van nicotine

Tabaksverslaving omvat 3 soorten verslavingen:
 

  • ​Lichamelijke verslaving:

Je rookt een sigaret omdat bepaalde zenuwcellen in de hersenen gestimuleerd willen worden. Je hebt de sigaret nodig. Door deze stimulering komen sommige stoffen vrij in de hersenen, zoals dopamine, serotonine en adrenaline. Ze stimuleren het lichaam, hebben een kalmerend effect en geven een prettig gevoel. Het probleem is dat je lichaam er steeds meer van vraagt om hetzelfde effect te creëren. Zonder nicotine komt het fysieke gebrek aan nicotine.

  • Psychologische verslaving:

Je gebruikt een sigaret als een soort van houvast in allerlei emotioneel moeilijke omstandigheden. Je rookt om bezig te zijn, om je niet eenzaam te voelen, uit verveling, om jezelf een houding te geven, om jezelf te belonen enz.

  • Gedragsverslaving:

Je rookt uit automatisme: je sigaret is een dagelijks ritueel. Door al die gewoontes kan het erg moeilijk zijn om te stoppen met roken zolang je geen nieuwe gewoontes en rituelen aanneemt.

 

Ben jij verslaafd? Doe de test!