Eten en drinken

Gezond eten en drinken is altijd belangrijk voor je lichaam, maar kan bovendien positief bijdragen aan je rookstop. Je zult net dat tikje extra energie krijgen, je drang naar een sigaret even vergeten of je rusteloze gevoel beter kunnen bestrijden. Natuurlijk is er altijd een risico om wat kilo’s aan te komen.

Tips om te vermijden dat je aankomt      

Rokers zien vaak af van stoppen met roken omdat ze bang zijn dat ze snel veel kilo’s zullen aankomen. Maar is dat wel zo? Raakt je lichaam hopeloos uit balans als je stopt met roken? Dat hoeft niet, zolang je rekening houdt met een paar eenvoudige dingen.

De gezondheidsvoordelen van stoppen met roken wegen ruimschoots op tegen het nadeel van een kleine gewichtstoename. Bovendien heeft roken nadelige gevolgen voor je uiterlijk, zoals gele tanden en meer rimpelvorming.

  • Roken verhoogt je energieverbruik en remt je eetlust. Als je stopt met roken, kunnen er een aantal veranderingen in je lichaam optreden. Hierdoor kan je bijvoorbeeld meer smaak krijgen van je eten. Daardoor zul je soms wat meer eten en kom je misschien enkele kilo’s bij. Zolang dat niet uit de hand loopt en je voor een gezonde leefstijl kiest, is er meestal niets aan de hand. Bovendien zijn deze ongemakken meestal verdwenen 6 maanden na rookstop. Moeilijker wordt het als je het gemis van een sigaret vervangt door extra snoepen en ‘snacken’.
  • Probeer gevarieerd te eten en je maaltijden te spreiden. Sla zeker geen maaltijd over en eet drie gezonde of caloriearme tussendoortjes. Vindt hier de lijst van alle gezonde tussendoortjes.
  • Het kan zijn dat je meer zin krijgt in zoetigheid, en vaak voel je de sterke behoefte om iets in je mond te stoppen, te knabbelen, … Je kunt dan veel fruit en groenten eten, bij voorkeur rauw, op een stukje zoethout kauwen (maar niet als je een hoge bloeddruk hebt), water drinken of magere yoghurt en andere vetarme zuivelproducten eten.
  • Eet veel peulvruchten (bonen, erwten, linzen enz.) en zetmeelhoudende, volle en volkoren producten (aardappelen, volkorenpasta, zilvervliesrijst, volkorenbrood). Die zorgen ervoor dat je minder snel weer honger krijgt.
  • Als je zorgt dat je altijd iets omhanden hebt, voorkom je dat je naar snoep grijpt bij gebrek aan een sigaret. Denk aan een computerspelletje, een kruiswoordpuzzel, een kleine klus, een korte douche enz. Voor tips rond voeding en beweging kan je ook terecht op de site het Vlaams Instituut Gezond Leven.
  • Probeer niet te stoppen met roken en tegelijkertijd te vermageren. Dan maak je het jezelf namelijk wel erg moeilijk. Als je je eerst concentreert op het stoppen met roken, en daarbij zorgt dat je geen extra kilo’s aankomt, kun je vervolgens focussen op je gewichtsprobleem.
  • Ontdek in de folder van Stichting tegen Kanker “Je gezondheid op de weegschaal” de 7 gouden tips om je gewicht op peil te houden en je gezondheid te verbeteren.

Advies over het gebruik van alcohol

Alcohol drinken kan het moeilijker maken om te stoppen met roken. Door alcohol zul je immers minder remmingen voelen, waardoor je gemakkelijker naar een sigaret grijpt. Bovendien kan het drinken van alcohol het roken ook uitlokken omdat die twee in het verleden vaak samengingen en je dus de gewoonte hebt ontwikkeld om tijdens het drinken een sigaret te roken. Onze tip? Drink gewoon helemaal geen alcohol als je probeert te stoppen met roken, of beperk je alcoholgebruik tot een minimum.

Over de effecten van roken en alcoholgebruik kun je meer lezen in de brochure “Alcohol en kanker” van de Stichting tegen Kanker.

Minder koffie

Nicotine heeft ook effect op het cafeïnegehalte in je bloed, want de stof zorgt dat cafeïne sneller wordt afgebroken. Cafeïne zit voornamelijk in koffie, thee, cola en energiedranken. Als je stopt met roken en evenveel cola of koffie blijft drinken als daarvoor, zal het cafeïnegehalte in je lichaam veel hoger zijn dan toen je nog rookte, omdat de cafeïne langzamer wordt afgebroken. De bijwerkingen van stoppen met roken en een (te) hoog cafeïnegehalte lijken sterk op elkaar: angst- en stressgevoelens, slapeloosheid, rusteloosheid, concentratieproblemen, een onregelmatige hartslag en een opgefokt gevoel. Eigenlijk heb je dus last van ‘dubbele’ ontwenningsverschijnselen.

Het is daarom raadzaam om je dagelijkse portie cafeïnehoudende dranken te halveren als je stopt met roken. Dat kan door simpelweg minder koffie of cola te drinken, maar je kunt bijvoorbeeld ook je koffie vervangen door thee (niet te sterk) of cafeïnevrije koffie en cola. Ben je gewend om te rboken bij je kop koffie? Ga (tijdelijk) thee drinken en je slaat twee vliegen in een klap. Thee bevat immers maar ongeveer half zoveel cafeïne als koffie, en je doorbreekt het patroon dat bij het koffiedrinken hoorde: een sigaret roken. Na verloop van tijd kun je, als je dat wilt, altijd weer op koffie overstappen. Je stopt beter niet helemaal met je cafeïnehoudende drank, want ook daar kun je ontwenningsverschijnselen van krijgen, zoals hoofdpijn en vermoeidheid.

Raadpleeg ook :