Seksleven, zwangerschap of kinderwens

Enceinte-zwanger

1. Gevolgen voor je seksleven  

Tabak schaadt je seksleven op meerdere manieren.
 

Tabak doet de “goesting” afnemen

Tabak tast de reukzin aan. Daardoor kunnen bepaalde seksuele hormonen (de feromonen) minder goed waargenomen worden. Deze feromonen zijn belangrijke lustopwekkers. Voorts mag je niet vergeten dat rokers een slechte adem en gele tanden kunnen hebben, nog obstakels die de lust doen afnemen. Volgens een studie bedrijven koppels bij wie de man meer dan 30 sigaretten per dag rookt, twee keer minder de liefde dan niet-rokers.
 

Tabak vernauwd de aders in de geslachtszone

Dat tabak de diameter van de aders verkleint, is goed geweten. Maar wat rokers minder beseffen, is dat ook de kleine bloedvaatjes in de geslachtszone daaronder lijden. Bij vrouwen betekent dat een daling van het vaginaal vocht. Vanaf een zekere leeftijd kan dat problemen opleveren. Bij seksuele opwinding komt er vaginaal vocht vrij, maar vrouwelijke rooksters lopen dus meer risico op vaginale droogte. Bij rokende mannen zal vanaf de leeftijd van 40 jaar de erectie dalen in kwaliteit.

2. Gevolgen voor je vruchtbaarheid

Bij vrouwen

Als je vrouw bent en graag een kind wilt, stop je best met roken. Ten eerste kan het aantal eicellen in je lichaam al kleiner zijn geworden, en loop je het risico op een vroegtijdige menopauze. Daarnaast kan je moeilijker zwanger geraken als je eicellen van minder goede kwaliteit zijn. De eicellen nestelen zich moeilijker in je baarmoeder.

Bij mannen

Het is bewezen dat de kwaliteit van je sperma wordt aangetast als je rookt. Je hebt minder zaadcellen en ze zijn minder beweeglijk, waardoor je kansen op voortplanting kleiner zijn.

Binnen een koppel

Koppels die roken en die met medische begeleiding proberen zwanger te geraken, lopen vier keer meer risico op mislukking dan koppels die niet roken.

Rook jij al jaren en wil je graag een kind? Het is nooit te laat om te stoppen met roken! De gevolgen van roken op je vruchtbaarheid zijn namelijk voor een stuk omkeerbaar.

3. Gevolgen voor je zwangerschap

Ben je zwanger en rook je? Dan weet je waarschijnlijk al dat het gewoonweg van levensbelang is voor je kind om te stoppen met roken. Er zijn namelijk heel wat risico’s:

  • Verhoogd risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, een miskraam of een voortijdige bevalling
  • Groeivertraging van de foetus (een baby met een laag geboortegewicht is kwetsbaarder)
  • Verhoogd risico op misvormingen, zoals een hazenlip
  • Meer risico op diabetes voor het kind
  • Risico op een slecht werkende schildklier van de foetus
  • Ontwenningsverschijnselen bij de baby bij de geboorte

Daarom is het heel belangrijk om zo snel mogelijk te stoppen met roken. Het aantal sigaretten geleidelijk afbouwen is geen goed idee, want als je minder sigaretten rookt, ga je vaak dieper inhaleren.

Lijkt het je echt onmogelijk om meteen definitief te stoppen met roken? Weet dan dat er hulp bestaat! Zelfs als je zwanger bent, kan je onder doktersbegelelding bepaalde medicijnen innemen die helpen om van je stoppoging een succes te maken.

Ga naar onze pagina zwangerschap en tabak voor meer hulp

Wil je meer informatie?

  • Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid heeft een website met tips over gezondheid en (gezond) zwanger worden: http://www.gezondzwangerworden.be
  • Bij Tabakstop op het gratis nummer 0800 111 00 (elke werkdag van 15u tot 19u)
  • Bij je huisarts of gynaecoloog
  • Bij een tabakoloog