Elk jaar komen miljarden sigarettenpeuken in de natuur terecht

vrijdag, 28 augustus 2015

Iedereen weet dat sigaretten schadelijk zijn voor de gezondheid, maar men vergeet soms dat ze ook het milieu veel schade berokkenen. Elk jaar komen ongeveer 72 miljard sigarettenpeuken in de natuur terecht waar ze bodem, water, fauna en flora vervuilen, vooral in de zeeën en oceanen.

Dieren eten de peuken op

Elk jaar komt 845 000 ton aan sigarettenpeuken bij het afval terecht. In de Verenigde Staten is dit bijna een derde van het opgehaalde afval. In tegenstelling tot wat men zou kunnen denken, zijn deze sigarettenfilters helemaal niet biologisch afbreekbaar. De grondstoffen waarvan ze zijn gemaakt, lossen op wanneer ze in contact komen met water of de bodem en zo raken de giftige sigarettenbestanddelen verspreid in de natuur. Bovendien kunnen kinderen of dieren ze opeten.

Heel veel peuken komen terecht in het water, waar ze worden opgegeten door zeedieren. De nicotine doet deze dieren overgeven en de andere giftige stoffen in de peuken, zoals pesticideresten, zware metalen en giftige gassen, kunnen leiden tot hun dood.

Deze vervuiling kan op een eenvoudige manier worden ingeperkt

Verschillende overheden hebben al mogelijkheden uitgewerkt om de impact van de peuken op ons milieu in te perken, zoals het aangeven op de sigarettenpakjes dat de peuken niet biologisch afbreekbaar zijn of het invoeren van een statiegeldsysteem, zoals voor glazen flessen.

De beste oplossing blijft echter zelfdiscipline. Iedereen kan er elke dag opnieuw zelf voor zorgen dat de peuken niet terechtkomen in de natuur, door bijvoorbeeld een asbak mee te nemen op uitstapjes.

En waarom deze milieuproblematiek niet toevoegen op het lijstje “goede redenen om te stoppen met roken”?

In België kan het weggooien van een peuk op de openbare weg je trouwens een boete van 50 tot 100 euro opleveren.