Stress

Roken, alcohol drinken, vette of gesuikerde voedingsstoffen eten, … Te vaak zijn het “kalmeermiddelen” tegen een “stressmalaise”. Het zijn nepoplossingen, want ze zorgen enkel voor een kortetermijnverlichting, en op lange termijn zijn ze schadelijk voor de gezondheid.

Stress van voorbijgaande aard

Stoppen met roken veroorzaakt ontwenningsverschijnselen.

Men voelt zich gespannen en zenuwachtig. Maar die stress is van voorbijgaande aard en wordt veroorzaakt door de nicotine-ontwenning. Na de fysieke ontwenning, voelen ex-rokers zich vaak meer ontspannen dan rokers. Lees hier om meer te weten.  

Relaxatietechnieken aanleren

Als de gevoelens van stress en spanning aanhouden, is dat waarschijnlijk omdat je hebt geleerd om sigaretten te gebruiken als een manier om om te gaan met moeilijke situaties. Dan is het van vitaal belang om de vele uiterst doeltreffende technieken te gebruiken die je kunnen helpen ontspannen, om zo gezonder te gaan leven.  

Ritmisch ademhalen

Als je snel ademt, neemt de spierspanning toe. Een trage ademhaling helpt dus om heel eenvoudig te ontspannen. Tel tot vijf terwijl je in- en uitademt. Al na een paar ademhalingen in dat ritme zul je je beter voelen.

Meditatie

Deze techniek is op yoga geïnspireerd. Concentreer je op één specifiek element om je heen (een geluid, geur enz.) of vanbinnen (bijvoorbeeld een gedachte) en probeer je geest daarop te fixeren, zonder af te dwalen.

Progressieve relaxatie

Span je spieren aan en ontspan ze weer, te beginnen bij je tenen en geleidelijk opklimmend tot aan je hoofd. Het principe is om je spieren telkens 10 tot 20 seconden aangespannen te houden. Zo kun je het ongemakkelijke gevoel van de spanning vergelijken met het aangename gevoel van de ontspanning.

Autogene relaxatie

Probeer de zwaarte van je spieren in te beelden na ontspanning. Begin bij je voeten en ga door tot aan je hoofd. Concentreer je vervolgens op hoe warm je spieren nu aanvoelen dankzij een betere bloedsomloop.

Relaxatie door mentale verbeelding

Visualiseer, zodra je de mogelijkheid hebt, een rustig en vredig tafereel, bijvoorbeeld een landschap in de natuur. Als je die vorm van meditatie aanvult met bijvoorbeeld een wandeling door het bos, zul je al snel een positief effect op je gemoedstoestand ervaren.

Ecotherapie

Sommige psychologen denken dat de stress van het leven in de stad voornamelijk te wijten is aan de verwijdering van de natuur. Maak dus vaak een wandeling door een park of een trektocht op het platteland, ga tuinieren, … Het principe? Jezelf omgeven door groen en dichter bij de natuur komen. Je kunt zelfs een dagboek bijhouden en al je indrukken neerpennen.

Wandelen

Niets is beter dan een stevige wandeling om je weer goedgehumeurd te voelen! In de natuur werkt dat uiteraard nog beter.

Massage

Het is algemeen geweten: een massage ontspant. Dat is ook het doel van bepaalde technieken die rechtstreeks inwerken op je zenuwstelsel. Er bestaan verschillende methodes, het is gewoon een kwestie van de methode te vinden die jou het beste ligt.

Gevolgen van stress voor de gezondheid

Deze ontstressende oplossingen zijn belangrijk, want de gevolgen van stress zijn niet te onderschatten:

  • meer lichaamsvet rond de taille
  • verzwakking van de immuunverdediging
  • vermoeidheid, zenuwachtigheid, prikkelbaarheid
  • risico op depressie