Stoppen met roken via de e-sigaret

Je overweegt de e-sigaret te gebruiken om te stoppen met roken? Wij geven je graag raad via deze site. Of je kan de brochure van VRGT over de e-sigaret bekijken.

Hier vind je 10 praktische tips die je alvast op weg helpen:

  1. Je kan de e-sigaret gebruiken om te stoppen met roken. Voor rokers is de e-sigaret beter dan tabak roken. Kies dan voor de nieuwste generatie e-sigaretten in plaats van de «wegwerp» versies: ze regelen de temperatuur beter, de batterijen zijn betrouwbaarder en je kan het vrijgeven van nicotine afstemmen op jouw behoefte
  2. Stop indien mogelijk volledig met roken als je de e-sigaret gebruikt als hulpmiddel. Dampen als je blijft roken geeft nauwelijks gezondheidswinst.
  3. Laat je adviseren in een gespecialiseerde winkel voor de aankoop en het onderhoud. En koop niet online.
  4. Kies een smaak die je bevalt, soms moet je er thuis een paar testen (uittesten in de gespecialiseerde winkel is bij wet verboden). 
  5. Gebruik een vloeistof met nicotine.
  6. De dosis nicotine hangt af van je rookgewoonten en van de sterkte van je toestel. Voor rookstopadvies kan je terecht bij een tabakoloog of bij Tabakstop. Vraag advies over het gebruik van de toestellen aan een verkoper in een gespecialiseerde winkel.
  7. Het is normaal dat je een e-sigaret vaker moet gebruiken dan een gewone sigaret. Een e-sigaret kan gecombineerd worden met een andere nicotinevervanger vb. een pleister, indien de nicotinedosis niet voldoende is.
  8. De dosis nicotine kan je langzaam afbouwen, zoals bij de nicotinevervangers.
  9. Gebruik de e-sigaret tijdelijk en stop op termijn ook met dampen. Lukt het moeilijk om te stoppen met dampen? Bel Tabakstop of raadpleeg een tabakoloog, zij kunnen je daarbij helpen.
  10. Ben je bang om te hervallen, dan kan verlengd gebruik soms nuttig zijn.
    Het is beter langer te blijven dampen dan terug te gaan roken.

Vraag advies aan Tabakstop of aan een andere tabakoloog om je dosis nicotine goed te bepalen en af te bouwen. Je kan onze tabakologen gratis bereiken op 0800 111 00 of via het onlineformulier.

Download de brochure

Hoe gebruik ik de e-sigaret met de meeste kans op succes?

De meeste gebruikers geven aan dat ze de e-sigaret gebruiken om te verminderen of om te stoppen met roken. Een deel van de rokers slaagt erin om de consumptie van gewone sigaretten te verminderen, maar blijft toch nog roken. De e-sigaret is enkel een goed alternatief als je volledig overschakelt op dampen. Het kan de drang verminderen maar je behoudt het effect van de mond-hand-handeling.

Welk toestel kies ik?

De nieuwste modellen zijn praktischer in gebruik. Je kan het vrijgeven van nicotine afstemmen op jouw behoefte.

Informeer je over de verschillende soorten e-sigaretten die er bestaan. Zo kan je een model kiezen dat het beste past voor jou. Kies een goed model voor beginners en laat je zeker adviseren in een gespecialiseerde winkel.

Welk smaakje kies ik?

Probeer een aantal smaakjes uit en kies er één die je aangenaam vindt. Geef de voorkeur aan vloeistoffen met één enkel aroma (munt, aardbei, …) en niet de “cocktails”.

De meeste rokers verkiezen de zachte fruitsmaken omdat ze net willen breken met de tabakssmaken. Anderzijds starten anderen wel met een tabakssmaak omdat die bekend is.
Belangrijkste is dat de smaak jou bevalt. Je kan er best een aantal uittesten. Begin vooral niet te experimenteren, meng nooit zelf vloeistoffen.

OPGELET: Gebruik nooit oliehoudende vloeistoffen of stoffen die niet bedoeld zijn voor de e-sigaret, zoals cannabisolie, want dan kunnen ernstige longaandoeningen optreden.

Hoeveel mg nicotine kies ik?

De hoeveelheid nicotine die je opneemt is afhankelijk van verschillende factoren:

  • het nicotinegehalte in de vloeistof,
  • de samenstelling van de vloeistof,
  • je manier van inhaleren,
  • de sterkte van het toestel (hoe sterker je toestel, hoe minder nicotine moet toegevoegd worden).

De vloeistof in de voorgevulde patronen bevat meestal nicotinezouten. Deze vorm van nicotine is zachter voor de keel en wordt beter verdragen. Deze toestelletjes hebben een kleine batterij, daarom heb je een hogere nicotinedosis nodig in de vullingen. In Europa is de maximale sterkte 20mg/ml.

Gebruik een aangepaste dosis nicotine, je kan ze altijd nog verhogen als je te vaak moet dampen. Zware rokers kunnen de e-sigaret combineren met nicotinepleisters om zo beter te doseren. Bouw de nicotinedosis niet te snel af. Er is geen enkele regel hoe snel je dit moet doen. Gebruik dus je e-sigaret zo lang als nodig om herval te voorkomen, maar hou wel een volledige stop, ook met dampen, als einddoel.

Zorg dat je altijd reservevloeistof of reserve POD’s (patronen) bij je hebt. Je bent immers kwetsbaar als je drang krijgt en je plots zonder valt. Zo kan je vermijden dat je sigaretten gaat kopen of vragen.

Heb je niet de mogelijkheid om te dampen? Zorg dat je een andere nicotinevervanger (vb tablet, spray…) op zak hebt om de drang te onderdrukken.

Oefening baart kunst.

Neem je tijd om ervaring op te doen met dampen, je kan tijdelijk nog roken.

Oefen het gebruik vooraleer je volledig stopt met roken.

Kies een stopdag en schakel vanaf die dag volledig over op de e-sigaret.

Maak je niet ongerust als je meer en vaker moet dampen dan toen je rookte. Dat is normaal.

Probeer op (langere) termijn ook te stoppen met dampen en geloof dat je dat kan!

Heb je het moeilijk om de handeling los te laten, vraag advies aan Tabakstop of een andere takakoloog.

Laat je begeleiden.

Het is niet altijd eenvoudig om de juiste keuzes te maken. Daarom raden we je aan om je te laten begeleiden door een tabakoloog: zowel vooraf (voorbereidende fase) als tijdens de eerste periode na de rookstop.

De e-sigaret kan je helpen bij de fysieke ontwenning van de nicotine, maar er moet ook rekening worden gehouden met de psychologische en gedragsaspecten van de verslaving. Na de rookstop kan de tabakoloog ook tips geven om niet te hervallen. Je kan onze tabakologen gratis bereiken op 0800 111 00 of via het onlineformulier of vind een tabakoloog in je buurt.

En als ik niet volledig kan stoppen met roken?

De e-sigaret is enkel een goed stopmiddel als je volledig overschakelt op de e-sigaret en de tabakssigaret opgeeft. Het kan de drang verminderen maar je behoudt het effect van de mond-hand-handeling. Het kan dus een stap zijn in de goede richting als je een volledige nicotinestop nog niet ziet zitten.

Hoe kies ik een kwaliteitsvolle e-sigaret en waar moet ik op letten bij gebruik?

  1. Koop kwaliteitsvolle en geregistreerde producten: Alle producten moeten een kwaliteits- en registratieprocedure doorlopen vooraleer ze in België verkocht mogen worden. Informeer in een gespecialiseerde winkel naar een kwalitatieve e-sigaret. De verkopers kunnen je adviseren bij je keuze voor het juiste model, aroma en dosering van de nicotine. Koop niet online: het is verboden in België en je kan niet van een persoonlijk advies genieten.

  2. Vraag advies aan je gespecialiseerde winkel: Bespreek bij aankoop de gebruiksaanwijzing met de verkoper in een gespecialiseerde winkel en vraag advies bij problemen.

  3. Een e-sigaret vraagt onderhoud: Voor hervulbare modellen is het onderhoud belangrijk: vervang de coil om de 2 weken.. Je kan een vieze verbrande smaak ervaren bij oververhitting en dan komen er schadelijke stoffen vrij. Als damper zal je dit merken want de smaak wordt dan erg onaangenaam. Op dat moment moet je onmiddellijk stoppen met dampen en het reservoir aanvullen

  4. Vermijd mechanisme Tube MODs die geen elektronisch circuit hebben waarmee de spanning van de batterij kan geregeld worden want deze MODs hebben geen bescherming tegen oververhitting of thermische explosie

  5. Berg je e-sigaret en de vloeistoffen op buiten bereik van kinderen en huisdieren: Nicotine is zeer giftig voor kinderen én huisdieren bij opname door de mond of de huid.

  6. Voorkom brandgevaar: De nieuwste generatie e-sigaretten regelen de temperatuur beter.
    Het laden van de batterij doe je best onder toezicht en steeds via de originele lader. Voorkom oververhitting door verkeerd gebruik zoals een onvoldoende gevuld reservoir.  Laat het toestel niet te lang in de zon liggen vb. op het dashboard in de auto. Breng losse batterijen nooit in contact met metalen voorwerpen zoals sleutels.

  7. Ga je op reis: Steek je e-sigaret in de handbagage. Dit product mag niet bij de ingecheckte bagage. Zorg dat het apparaat is uitgeschakeld. Om lekkage te voorkomen, zorg je dat het tankje leeg is. Let op, in sommige landen is het bezit van de e-sigaret verboden en kan je beboet worden. Informeer voor je vertrekt.

  8. Zorg voor het milieu: werp je e-sigaret niet zomaar weg. Ze horen niet thuis bij het gewone afval of plastic omdat de e-sigaret op batterijen werkt. Je kan ze veilig inleveren bij de vele inzamelpunten voor recyclage van batterijen en elektronische toestellen. Meer informatie over hoe een e-sigaret te recycleren, vind je hier.